Het gezin Thurayappah bij bisschop Harrie Smeets.
Het gezin Thurayappah bij bisschop Harrie Smeets. Foto: Persfoto

'Goede herder die ik zag'

Venray | "Velen denken misschien dat God bestaat, of niet? Veel mensen gaan alleen naar de kerk om Gods hulp te zoeken als ze lijden. Is God de gever van het lijden? Niet echt, God is naar mijn mening hier in deze wereld, spreekt vele malen tot ons door degenen die bij ons zijn. Ik besef dat als ik in nood ben, ik echt naar de kerk ga. Daar is altijd een priester aanwezig met wie ik dat lijden kan delen, dus ik voel dat de Heer via hem tot mij spreekt. Derhalve wil ik graag mijn positieve ervaring delen."


Dat meldt Venraynaar Anton Thurayappah, voorzitter van de stichting Mullai. In het jaar 2010 werd zijn tweede zoon Charan ernstig ziek en op dat moment was Harrie Smeets, oud-deken van Venray en huidig bisschop van Roermond, er voor het gezin Thurayappah.


"Hij begeleidde ons en gaf advies aan ons. Tot ons grote verdriet stierf onze zoon drie maanden later. Op dat moment waren we als gezin ons geloof in God volledig kwijt. Toen ik me in diepe rouw bevond, raadde hij mij aan om naar Lourdes te gaan. Er zijn zoveel zieken die deze bedevaart naar Lourdes maken, die wordt georganiseerd door de Limburgse bedevaartorganisatiegroep. Als je met hen meegaat, kun je zelf ook zieke mensen helpen. Deze ervaring kan je innerlijke kracht en rust geven in tijden van diepe dalen. Door zieke mensen te helpen, realiseerde ik me dat God door deze personen tot mij sprak. In 2012 ging ik voor het eerst. Nadat ik Lourdes had bereikt, kwam ik in deze heilige plaats te weten dat ik niet alleen lijd, maar dat er ook veel mensen zijn die in hun leven zwaardere kruisen dragen dan ikzelf. Na mijn eerste bijzondere ervaring mocht ik mij gelukkig prijzen omdat ik daarna elke keer de kans kreeg om als vrijwilliger de zieken te helpen. Ik vond dit werk leuk. Er waren zoveel zieke mensen. Door ze te helpen en te ontmoeten, kan ik mijn pijn en lijden een beetje verminderen. Ik sprak Harrie Smeets in Lourdes in 2014. Hij vroeg mij naar mijn ervaring. Met een open en oprecht hart, met een grote glimlach op mijn gezicht, vertelde ik hem dat ik echt tevreden was."


Het was die ervaring die ervoor zorgde dat Thurayappah meer naar de kerk ging. "Daarna werd hij onze trouwe geestelijk leidsman. Het maakte hem niet uit dat ik een buitenlander uit Sri Lanka was, hij stak me altijd een hart onder de riem. Het was dan ook bijzonder dat hij mijn oudste zoon in de kerk opving en hem opleidde tot misdienaar. Niet alleen had hij een goede persoonlijkheid en spiritueel inzicht, hij inspireerde mijn zoon om zijn geloof te versterken. Hij sprak altijd vol lof over mijn zoon en gebruikte hem als voorbeeld in onze kerk in Venray. Telkens wanneer hij andere families in onze stad bezocht, moedigde hij veel mensen aan om hun leven in geloof te leiden. Als een goede priester en bisschop had hij diep respect en zorg voor iedereen. Wij waren dan ook vol blijdschap toen Rome in 2018 deken Smeets aankondigde als bisschop van Roermond. Dit was geen verrassing, want in het bisdom was hij zeer geliefd. Helaas werd bij hem in 2021 hersenkanker vastgesteld en werd hij ongeneeslijk ziek verklaard. Dit nieuws zorgde bij ons voor verbazing en verdriet. Momenteel zit hij in een rolstoel. Hij leidde mijn familie en ook andere families die allerlei vormen van lijden in hun leven ondergingen naar de kerk. Het is dan ook onbegrijpelijk waarom zo'n goed mens deze beproeving moet ondergaan. Wij zijn er echter van overtuigd dat God onze gebeden zal horen en hem zal genezen. Laten we met groot geloof voor onze bisschop bidden en ik geloof dat God hem zeker zal genezen", zo besluit de Venraynaar.