Vreba moet gaan slopen

VREDEPEEL | Vreba Melkvee in Vredepeel krijgt een laatste kans van de gemeente Venray een einde te maken aan een illegale melkfabriek en het slopen van twee foliebassins en een sleufsilo bij het bedrijf. Gebeurt dat niet dan volgt een last onder dwangsom van wekelijks 10.000 euro met een maximum van 100.000 euro.


De bassins en de sleufsilo zijn zonder omgevingsvergunning aangelegd en van melk mag op een agrarisch bedrijf geen slagroom worden gemaakt, omdat scheiden van magere melk en room niet als een agrarische functie wordt beschouwd. Vreba krijgt tot 14 februari de tijd deze strijdigheden op te lossen. Daarna treedt de dwangsom in werking.

In een brief op 5 juli van dit jaar liet de gemeente Vreba al weten geen medewerking te zullen verlenen tot legalisering van de al eerder aangelegde sleufsilo (die geheel buiten het bouwvlak ligt) en de foliebassins. Ook uitbreiding van het bouwvlak van negen naar zestien hectare gebeurt niet en de productie van slagroom op het bedrijf moet stoppen, kreeg Vreba in de zomer te horen. Vreba liet in een zienswijze weten dat niet de gemeente maar Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg het bevoegde gezag en dat Venray daarom niet handhavend mag optreden. De gemeente geeft aan dat inderdaad GS in het geval van de melkverwerking het voor het zeggen heeft. Maar GS heeft tot op heden geen omgevingsvergunning verleend aan Vreba dat wel een aanvraag voor de melkfabriek heeft lopen. Zolang dat traject loopt, is handhaving een pakkie-an van de gemeente. Omdat een fabriek volgens het college van Venray niet in het landelijke gebied thuishoort, is legalisering onmogelijk. Op 26 augustus bleek bij een controle dat Vreba de illegale situaties niet had opgelost. Vervolgens startte het college het handhavingstraject. Op 11 november constateerden controleurs dat de situatie bij Vreba nog altijd onveranderd was, waarna 14 december de 'last onder dwangsom-brief' naar Vredepeel ging. Vreba heeft de mogelijkheid een bezwaarschrift in te dienen. 'Maar', zo laat het college weten, 'dat schorst dit besluit niet.' Alleen de rechter kan nog ingrijpen.