Marja Valckx schenkt de chocomel met slagroom in voor de bewoners van Rooyhuis in Venray.
Marja Valckx schenkt de chocomel met slagroom in voor de bewoners van Rooyhuis in Venray. Foto: Antoon Jeuken

Bezoek met chocomel

Venray | Melkveehouders en medewerkers van Friesland Campina gingen ook dit jaar overal in het land op bezoek bij verzorgings- en verpleeghuizen om de bewoners en medewerkers een hart onder de riem te steken. Marja Valckx, melkveehoudster uit Bergen, ging in Venray op bezoek bij drie huizen van Dagelijks Leven.


Het eerste bezoekje was gepland bij het Antoniushuis, later deed Valckx het Tryneshuis aan en uiteindelijk eindigde ze bij het Rooyhuis. Vanwege de huidige coronabeperkingen mocht ze alleen bij de laatste stop naar binnen, omdat daar familie woont. Het initiatief is ontstaan tijdens de eerste Kerstmis in coronatijd. De bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen hebben toen heel lang geen bezoek mogen ontvangen. "Ook voor medewerkers is het momenteel heel erg zwaar. Daarom zijn veel huizen ook dit jaar weer bezocht door melkveehouders en medewerkers", vertelt Valckx.

De melkveehoudster genoot met volle teugen van de bezoekjes. Zo kwamen enkele bewoners van het Tryneshuis naar buiten om de chocomel met slagroom in ontvangst te nemen. "De reacties zijn altijd heel bijzonder. Ik heb ook twee skippybalkoeien bij en die worden altijd enthousiast geaaid door de bewoners."

Valckx vertelde aan de bewoners van het Rooyhuis het een en ander over het leven op de boerderij en daarbij kwamen ook verhalen van vroeger los bij de deelnemers. "Ik zat in het Rooyhuis in de activiteitenruimte en daar hebben we samen ook boerderijpuzzels gedaan en op die manier raak je ook met elkaar aan de praat."

Thuis op het bedrijf houdt Valckx zestig melkkoeien. Normaliter krijgt ze regelmatig bezoek van schoolklassen of gaat ze zelf naar een basisschool om uitleg te geven over de boerderij. "Tijdens boerderijeducatie leren de kinderen hoe we eten produceren. Ze kunnen dan ook zelf wat boter maken en gaan de koeien eten geven. Ik ben ook aangesloten bij het initiatief Boer in de klas. Het is altijd leuk om anderen wat bij te brengen over de boerderij."

Afbeelding