Stijn van Gassel is op zijn plek in Rotterdam.
Stijn van Gassel is op zijn plek in Rotterdam. Foto: Herman Dingler

Van Gassel thuis in havenstad

Rotterdam | Stijn van Gassel heeft de komende dagen tijd om even op adem te komen en familie te bezoeken. De 25-jarige keeper van eerstedivisionist Excelsior Rotterdam geniet van een korte winterstop en blikt terug op zijn eerste halfjaar bij de club uit Rotterdam. "Ik merk dat er nog rek in zit en leer nog elke dag bij", zegt de oud-doelman van Helmond Sport.


Bij Excelsior wordt er meer gevraagd van Van Gassel dan bij Helmond Sport. Waar hij voorheen misschien tien reddingen per wedstrijd moest maken, wordt er nu een keer of drie per duel een beroep op hem gedaan. "Voor een keeper is dat lastig. Je moet continue scherp zijn voor dat ene schot op doel en dan moet je er staan."

Samen met onder meer keeperstrainer Ronald Graafland en hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen probeert Van Gassel stappen in de juiste richting te blijven zetten. "Ik ben gehaald als eerste doelman, maar dan moet je jezelf eerst nog wel bewijzen. Gelukkig gaat het goed en heb ik nog geen minuut gemist. Ik merk dat ik onder meer veel heb geleerd op het gebied van coaching en meevoetballen."

Excelsior is momenteel terug te vinden op de tweede plek in de Keuken Kampioen Divisie. Alleen FC Volendam haalde meer punten dan Van Gassel en zijn ploeggenoten. "Onze doelstelling was om de play-offs te halen en dat is dankzij de winst van de tweede periode al gelukt. Misschien moeten we onze doelstelling na de winterstop scherper stellen, maar dat hebben we intern nog niet uitgesproken."

Ook de prestaties van Van Gassel zijn niet onopgemerkt gebleven. Tijdens de vierde en laatste periode van vorig seizoen werd hij immers verkozen tot beste doelman van de Keuken Kampioen Divisie en die titel veroverde hij in de eerste periode van dit seizoen weer. "Het is altijd prettig om erkenning te krijgen. De bronzen schildjes hebben thuis een mooie plek gekregen."

Na zijn transfer is Van Gassel ook van woonplaats veranderd. De Brabantse rust in Someren, waar hij de laatste jaren woonde, heeft hij ingeruild voor de hectiek in Rotterdam. "Ik zeg weleens: 'Er rijden nu trams voor de deur in plaats van tractors'. Ik woon nu ook voor het eerst samen met mijn vriendin. Het leven in de stad is totaal anders, maar ik we zijn ontzettend goed opgevangen in Rotterdam en zijn hier al helemaal op onze plek. We waren samen ook wel toe aan deze stap en waren toe aan een nieuwe omgeving."

Doelman (25) wordt dagelijks beter bij Excelsior Rotterdam

Van Gassel heeft altijd de droom gehad om profvoetballer te worden en dat hij nu meedraait in de top van de eerste divisie maakt hem trots. Toch hoopt hij uiteindelijk op meer en wil hij net als Excelsior graag de stap maken naar de eredivisie. "Voor de buitenwereld is het niet altijd zichtbaar, maar groeien als voetballer gaat echt met vallen en opstaan. Als keeper kan je op een foutje worden afgerekend en dat is ook mentaal zwaar. Het heeft in het verleden wel eens pijn gedaan, maar ik heb altijd veel steun gehad van mijn familie. Dankzij hen sta ik waar ik nu sta en dat is heel bijzonder allemaal. Het zou echt geweldig zijn als ik op een dag in de eredivisie kan keepen."

Na de eerste maanden bij Excelsior kan Van Gassel nu even afschakelen en brengt hij de kerstdagen door bij familie. Eind dit jaar staan de eerste trainingen weer op het programma en om 9 januari wacht ADO Den Haag in Rotterdam. "Meteen een belangrijke wedstrijd. Dus dan staan we er weer."

Afbeelding