Provincie en ProRail willen de spoorwegovergang in Smakt deels sluiten, inwoners van het dorp komen daartegen in het geweer.
Provincie en ProRail willen de spoorwegovergang in Smakt deels sluiten, inwoners van het dorp komen daartegen in het geweer. Foto: Antoon Jeuken

Spoorovergang: tweedeling dreigt

SMAKT | Het besluit van Provinciale Staten (PS) om de spoorwegovergang tegenover het Pelgrimshuis in Smakt alleen nog voor voetgangers en fietsers open te houden, verdeelt het dorp. Omdat het college van Venray het besluit van PS respecteert, onderneemt de plaatselijke Werkgroep Spoor juridische stappen om dat besluit ongedaan te maken. Dorpsraad Smakt-Holthees heeft daar grote twijfels bij, zo bleek maandagavond. 


Tijdens de digitale dorpsraadvergadering stapelden de misverstanden en onduidelijkheden zich op over de kwestie van de spoorovergang bij de Pelgrimslaan en Sint Jozeflaan. ProRail wil die overgang deels sluiten voor het zware verkeer en alleen nog openhouden voor fietsers en voetgangers. Het gemotoriseerde verkeer zou dan over de spoorovergang op de Loobeek (zijweg van de Sint Jozeflaan) worden gestuurd. De Smakter werkgroep Spoor is het daarmee niet eens. Het dorp dreigt daardoor volgens de werkgroep letterlijk in tweeën te worden gedeeld. Daarbij is sluiting niet meer nodig omdat geen dubbelspoor door Smakt komt te liggen. Ook het argument dat de snelheid van de elektrische treinen flink groter zou zijn, waardoor bij spoorwegovergangen veiligheidsproblemen zouden ontstaan, faalt volgens de werkgroep.

In juni diende de gemeente Venray een zienswijze in bij de provincie om het besluit van ProRail terug te draaien. Tevens kwamen 62 zienswijzen van Smakter inwoners in Maastricht terecht. Gedeputeerde Staten negeerden de zienswijzen en onlangs gingen PS  akkoord met de sluiting. CDA Venray stelde wethouder Cor Vervoort vragen over waarom het college zich zo snel bij dit PS-besluit neerlegde. Vervoort zei dat bezwaar maken alleen maar een herhaling van zetten oplevert. "Het proces is in handen van de provincie en ProRail. Er valt geen succes te verwachten als de gemeente in beroep gaat. De provincie heeft toegezegd dat de alternatieve route op orde zal worden gebracht. Bureau Movares onderzoekt dat."

Rob Poels, voorzitter van Dorpsraad Smakt-Holthees, zei maandagavond achter het plan te staan om de spoorwegovergang voor alle verkeer open te houden. "Maar het leven bestaat ook uit compromissen. Ten koste van wat moeten we hiertegen in actie komen. ProRail zet de lijnen uit." Ook andere dorpsraadsleden uitten twijfels over juridische stappen om het besluit zodoende van tafel te krijgen. 

Ivonne van Duren van de Werkgroep Spoor stelt zich wel strijdbaar op en gaat met de werkgroep alles in het werk stellen om gehoor te geven aan de Smaktenaren die de spoorovergang open willen houden. "Tot 6 januari is er de tijd om tegen het besluit in beroep te gaan", zegt Van Duren. "De werkgroep gaat dat doen en stapt samen met de inwoners van Smakt naar de Raad van State." Van Duren stelt dat er slecht is gecommuniceerd tussen de verschillende partijen en heeft vele vragen. "Waarom onderneemt de gemeente niet verdere actie? Waarom eerst een zienswijze en dan niets meer? De gemeente kwam zelfs al met een tekening voor aanpassing van de spoorwegovergang, om die te verbeteren. En dan ineens hoor je over het besluit van de provincie. Niks is er ooit teruggekoppeld, we zijn flabbergasted. En is de spoorovergang dicht, dan is ie dicht. Dan blijft dat. Heeft de dorpsraad hierover nagedacht? Ik hoor alleen maar iets van 'jammer dan'. Wij gaan in beroep."

Afbeelding