Aanpassing plan: reductie van 1500 vrachtbewegingen

YSSELSTEYN | Houbensteyn wil jaarlijks geen 100.000 ton mest gaan verwerken aan de Ysselsteynseweg 25, maar 75.000 ton. Dat betekent ten opzichte van eerdere plannen een afname van 1500 vrachtbewegingen van 6000 naar 4500. De mestverwerkingscapaciteit is nu 35.000 ton per jaar. Met deze maatregel wil Houbensteyn op aandrang van omwonenden de overlast, die de uitbreiding van de mestverwerking en de biogasinstallatie met zich meebrengt, beperken. 


Door Henk Baltussen


De vergroting van de verwerkingscapaciteit past in een groter geheel. Houbensteyn wil ook de mengvoederfabriek en het kantoor naar die locatie verplaatsen. Die gebouwen staan nu op het adres Ysselsteynseweg 69, in de dorpskern van Ysselsteyn. Het adres nummer 25 krijgt dus niet alleen meer vrachtwagens over de vloer voor de aan- en afvoer van mest, de voerfabriek die op die locatie komt levert ook meer vrachtwagenbewegingen op.

In maart dit jaar presenteerde Martin Houben de plannen aan college, raad en commissie. Daarna had Houben mailwisselingen met omwonenden over de verplaatsingsplannen wat in sommige gevallen tot een persoonlijk gesprek leidde. Ook zijn zienswijzen ingediend. De opmerkingen en adviezen die Houben kreeg nam hij ter harte, wat niet alleen leidde tot reductie van de mestwerking. Aan de achterkant van het bedrijf aan de Ysselssteynseweg 25 komt een geluidswal te liggen. Sleufsilo’s bij het bedrijf worden overdekt om stofoverlast binnen de perken te houden en bestaande wallen worden robuuster gemaakt om geluid te dempen.

Deze maatregelen kondigt Houben aan in een schrijven aan het college, gemeenteraad (die nog geen definitief oordeel vormde over de plannen) en de commissie Wonen. Houben schrijft ook dat de verkeersafhandeling van de jaarlijks duizenden vrachtwagens en de daarmee gepaard gaande verkeersveiligheid een heikel punt is in het geheel. "De rijroutes naar onze locatie Ysselsteynseweg 25 gaan nu via de Heidseschoolweg naar de Deurneseweg en via de Ysselsteynseweg door het dorp Ysselsteyn naar de Middenpeelweg", verduidelijkt Houben. "Dit blijft zo totdat er alternatieve routes zijn. Een ervan is via Ysselsteynseweg naar het bedrijventerrein in Ysselsteyn. Een alternatieve route via de Groeneweg wil de gemeente niet. We zijn bezig met de milieueffectrapportage. Daarin word dit allemaal uitgewerkt."

Wel wordt de Heidseschoolweg naar 6,10 meter verbreed om de dorpskern van het nabijgelegen Heide te ontlasten. Daar is Leon Janssen, voorzitter van Dorpsraad Heide, blij mee. "De dorpsraad heeft geen mening over de verdere plannen van Houbensteyn. Voor ons is cruciaal dat met oog op de veiligheid en overlast de Heidseschoolweg wordt aangepakt. Dat zou in maart gaan gebeuren, maar gebeurt nu later. Stroomkabels langs de weg zijn al verlegd en beken dicht gelegd."