Bram Reijnders exposeert nu ook werken in New York.
Bram Reijnders exposeert nu ook werken in New York. Foto: Cooper Seykens

Bram Reijnders in de VS

Algemeen Cultuur en Uitgaan

Een nieuwe mijlpaal voor kunstenaar Bram Reijnders (47) uit Venray. Werk van hem is opgenomen in de prestigieuze kunstgalerie DTR Modern in New York. Later worden zijn werken ook in DTR-vestigingen in de Amerikaanse steden Washington en Boston tentoongesteld.

Een droom voor de meeste kunstenaars. Werken die in een gerenommeerde kunstgalerie in Amerika worden getoond. Naast kunstwerken van beroemdheden als Warhol, Hirst, Koons, Liechtenstein, Picasso, Basquiat en meer van jouw helden. Voor Reijnders werd die droom werkelijkheid. “Ze hebben vorige maand mijn werken getest, binnen een weekend waren ze uitverkocht. En hebben ze besloten om mijn werk permanent in de collectie op te nemen.” Bram Reijnders was een jaar of achttien en wist precies wat hij wilde worden: kunstenaar. Dat hij uiteindelijk in New York zou belanden, stond wellicht in de sterren geschreven. In zijn geval bleef het niet bij dromen. “In mijn tweede week als kunstenaar wilde ik al naar New York. Gelukkig dat ik dat toen niet gedaan heb, dan was ik zeker failliet gegaan”, lacht hij. Hij koos zijn eigen weg als uitvoerend kunstenaar, later ook als galeriehouder. Reijnders heeft een galerie in Eindhoven en werkt samen met galerieën die wereldwijd actief zijn. Enige tijd geleden opende hij een galerie in Amsterdam. ‘Bekende BN’ers willen een Reijnders’, kopte De Telegraaf groot na de opening van zijn galerie in De Nieuwe Spiegelstraat, de kunst- en antiekstraat van Amsterdam. “Het is een next generation gallery geworden. Ik heb altijd al de behoefte gehad om de stoffigheid uit de kunstmarkt te kloppen. Bekende mensen zijn goed voor je marketing, als die iets kopen vindt de markt je werk relevanter, dus dat is nuttig. Het maakt me wel trots als artistieke vernieuwers voor mijn werk kiezen.”

Hij reist de wereld rond, Eindhoven, Amsterdam en Rio de Janeiro ziet hij als thuisbasis. New York zal wellicht aan dit rijtje worden toegevoegd. Het avontuur VS begon vorig jaar met een spontane trip van tien dagen naar Mexico die drie maanden later eindigde in New York. “Het werk is gebaseerd op mijn ‘covid escape creative trip’ door de States. Ik huurde helikopters en drones en heb vanuit de lucht New York gefotografeerd. En vervolgens de foto’s bewerkt tot een eigentijdse beeldtaal. Ik noem me ‘collector of the ordinary’. Van datgene wat ik in de stad vind, kunst maken. New York is in de wereld nog steeds het kunstmekka. Om daar je werk te mogen tentoonstellen, is enorm belangrijk.” De roem verandert hem niet. Venray ligt hem nog steeds na aan zijn hart. “Het leven verandert me niet, ik was altijd al behoorlijk eigenwijs. Ik omschrijf mijn werk dan ook als Urban Contemporary. Dat zegt niet teveel en dat is juist goed. Kan ik blijven doen wat ik wil.”