Boomstobben blijven staan voor nieuwe houtwal

MERSELO | De stobben van de onlangs gevelde bomen in het Loobeekdal, in de buurt van de wijk Brabander en de Beekweg, mogen niet worden verwijderd door de grondeigenaar, een rundveebedrijf aan de Boterpot. 


Dat antwoordt het college op vragen van Theo Zegers (D66). Het Merselose raadslid stelde vragen naar aanleiding van een gekapte houtwal met een flink aantal bomen, omdat naar zijn mening deze ingreep in het landschap niet door de beugel kon. Dat klopt, was het duidelijke antwoord. Het college stelt dat met het rooien van de houtwal een waardevol landschapselement als verbinding tussen het beekdal en de groenvoorziening is vernield. En ook dat het bestemmingsplan Buitengebied deze ingreep niet toestaat. 'Daarom is handhavend opgetreden en verder rooiwerk verboden'. De eigenaar moet de stobben van de afgezaagde bomen laten staan, zodat ze in het voorjaar weer kunnen uitlopen. Volgens het college, dat daarvoor een deskundige in de arm heeft genomen, is de kans zodoende groter om de houtwal te laten herstellen dan de aanplant van nieuwe bomen. Tevens is met de grondeigenaar afgesproken dat in het Loobeekdal geen andere bomen en struiken meer mogen verwijderd.

Door het voorval in het Loobeekdal zegt het college er zich van bewust te zijn dat landschappelijke elementen als houtwallen en bomen beter beschermd moeten worden. Met de komst van het Omgevingsplan wordt de kans aangegrepen die bescherming beter te borgen.