Venray Lokaal wil betere bescherming Venrayse historie

VENRAY/YSSELSTEYN | Venray Lokaal wil dat historische gebouwen en andere zaken die in Venray behouden moeten worden, beter worden beschermd. Dat zou kunnen door bijvoorbeeld in bestemmingsplannen een aparte paragraaf op te nemen, waarin expliciet wordt gewezen op een instandhoudingsplicht. Op die manier was in Ysselsteyn de historische pioniersboerderij  Sint Oda Hoeve (1929) wellicht behouden gebleven. Venray Lokaal stelt het college vragen erover. 


Door Henk Baltussen


De gemeenteraad van Venray besloot 9 februari van dit jaar dat in de Odahoeve in Ysselsteyn appartementen mochten komen. Zodoende zou de langgevelboerderij gespaard blijven. Onlangs bleek evenwel dat eigenaar Peter Claessens Interieur en bouwprojecten uit Ysselsteyn, die de verbouwing op zich neemt, de complete boerderij heeft gesloopt.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de karakteristieke voorgevel zou blijven staan. Maar tijdens de sloop bleek dat geen haalbare kaart en is de voorgevel uit oogpunt van veiligheid toch afgebroken. 

Omdat die klus halsoverkop moest gebeuren, kon de eigenaar niet tijdig een sloopvergunning aanvragen. Voor het andere deel van het pand had hij dat nog wel met de gemeente kunnen regelen.

Cees de Vocht (Venray Lokaal) stelde in de commissie Wonen van 23 november vragen over de sloop. Wethouder Jan Jenneskens antwoordde op 30 november dat de eigenaar een vergunning heeft aangevraagd voor de realisatie van de woningen 'waarbij de kopgevel behouden zou blijven'. 

Vragensteller Toon Kerkhoff stelt dat in het raadsvoorstel van 9 februari staat vermeld 'dat de karakteristieke langgevelboerderij inpandig zal worden verbouwd'. En ook dat het college hier medewerking aan verleent 'omdat door inbreiding de karakteristieke boerderij behouden kan blijven'. In het bestemmingsplan staat dus niets over het uitsluitend behouden van de kopgevel, constateert Kerkhoff, die het college hierover aanspreekt. Hij wil weten of de eigenaar een sloopaanvraag heeft ingediend voor afbraak van de Odahoeve en of de bouwkundige staat ervan werkelijk zo slecht was? 

'Terugbouwen van historisch doorleefd pand kan niet' 

Kerkhoff: "Van de initiatiefnemer die zelf aannemer is, zou je mogen verwachten dat hij zich vooraf terdege op de hoogte stelt van de bouwkundige staat van de boerderij. Raad en commissie hebben in hun overwegingen juist het behoud van de boerderij een belangrijke rol laten spelen." Tevens wil Kerkhoff weten of de Odahoeve in de oorspronkelijke staat wordt herbouwd, maar stelt ook vast dat het onmogelijk is een met historie doorleefd pand terug te bouwen. Kerkhoff vraagt het college of de eigenaar de voorwaarden van het bestemmingsplan heeft overtreden en of daar tegen moet worden opgetreden. Het commissielid van Venray Lokaal legt het college ook het plan van invoering van de instandhoudingsplicht voor.