Vrijwilligers staken de handen uit de mouwen.
Vrijwilligers staken de handen uit de mouwen. Foto: Antoon Jeuken

Tweede leven door grove dennen [Video]

Venray | In bosgebied Boschhuizen in Venray werden afgelopen zaterdag vele tientallen grove dennen uitgestoken door zo'n tien vrijwilligers. De jonge bomen zijn daarmee door de vrijwilligers gered van de kap en krijgen een tweede leven elders in Nederland. De activiteit is onderdeel van de actie MeerBomenNu.


Niels Verbeek uit Venray is de initiatiefnemer van de actie in Boschhuizen. Samen met de andere vrijwilligers uit Venray en de wijde omgeving was hij de hele dag in de weer. "De actie heeft landelijk als doelstelling om één miljoen zaailingen (jonge bomen, red.) te stekken, verzamelen en uiteindelijk weggegeven", vertelt Verbeek. "In Venray stuitte ik op dit stukje bos en heb toen contact gezocht met de gemeente. De gemeente was voornemens om de bomen hier te rooien en ik kreeg de mogelijkheid om daar wat aan te doen. Daar ben ik heel blij mee. We kunnen zo een steentje bijdragen aan een groener Nederland. De gemeente Venray was ook enthousiast over het plan en ik kreeg de ruimte."


Zaailingen

De natuur produceert ieder jaar een overdaad aan jonge bomen en struiken. Iedere eik, beuk, meidoorn of wilg produceert jaarlijks duizenden zaailingen. Zaailingen staan vaak te dicht op elkaar en daardoor redden veel jonge boompjes het uiteindelijk niet. De bomen worden nu uit de grond gehaald en elders weer opnieuw geplant. Afgelopen zaterdag werd een gedeelte van de bomen direct opgehaald en naar een particuliere plantlocatie gebracht in de buurt van Gennep. Daar heeft een andere groep vrijwilligers de bomen weer in de grond geplaatst. Bomen die zaterdag vanuit Venray niet werden opgehaald, zijn naar een hub in de buurt gebracht om daar te wachten op een plantlocatie. "Meestal wordt er ook een mix van verschillende bomensoorten gemaakt zodat een plantlocatie verschillende soorten bomen krijgt om zo de biodiversiteit te vergroten."


Biodiversiteit

Een plantlocatie kan volgens Verbeek erg divers zijn. Particulieren kunnen zich aanmelden, maar ook bedrijven of gemeentes kunnen aanspraak maken om de bomen. "Er zijn particulieren met een groot stuk land die wat bomen willen planten, maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat een boer bomen zoekt voor aan de rand van de akker om zo de biodiversiteit te vergroten."

Vrijwilligers halen bomen uit de grond in Boschhuizen

MeerBomenNu is een initiatief van Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda en heeft als doelstelling om deze winter minimaal één miljoen bomen gratis weg te geven. MeerBomenNu verzamelt de overdaad aan jonge struiken en bomen in natuurgebieden. De betrokken organisaties zien het planten van bomen als de oplossing om klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen en om burgers een positief handelingsperspectief te bieden. De bomen worden juist nu verplaatst, want van november tot en met maart zijn de bomen in rust.


Slagingskans

Het verplaatsen van zaailingen is niet nieuw. Stichting MEERGroen doet het al ruim tien jaar, maar de afgelopen jaren is het initiatief breder opgepakt. "We proberen juist de jonge bomen te verplaatsen, want die hebben de grootste overlevingskans. Onze focus ligt dan ook in eerste instantie op de kleine grove dennen. Bomen die anderhalve meter hoog zijn hebben al minder overlevingskans bij verplaatsing. Uit onderzoek over het afgelopen seizoen bleek volgens mij dat het slagingspercentage ongeveer 80 procent is. De overige 20 procent redt het uiteindelijk niet, maar als ze waren blijven staan, hadden ze het sowieso niet gered. In het stuk bos waar we nu bezig zijn wil de gemeente Venray de grove dennen verwijderen om een open vlakte te creëren. Op die manier willen ze een gevarieerd natuurgebied behouden." 

In 2020 zijn er ondanks de verschillende lockdowns 250.000 zaailingen verzameld in de natuur en elders opnieuw geplant. De meeste plantlocaties zijn in Gelderland, Noord-Holland en Noord-Brabant en de meeste zaailingen zijn geplant in zandgrond.


Klimaatverandering

Verbeek wil met het initiatief in Venray een steentje bijdragen het vergroten van de biodiversiteit. "We hebben natuurlijk een enorm overschot aan CO2 en ik ben wel bezig met klimaatverandering. We willen Nederland groener maken en ervoor zorgen dat er meer CO2 wordt opgenomen door bomen en struiken. Als deze bomen ergens anders een plek krijgen kunnen ze daar hun bijdrage aan leveren. We kunnen niet alle bomen van kwekers halen, want daar zijn er simpelweg te weinig. Als we echt iets willen doen, dan moeten we zaailingen een tweede kans geven."

Meer informatie over de landelijke actie MeerBomenNu is te vinden op de website www.meerbomen.nu. Het is daar ook mogelijk om je op te geven als vrijwilligers of een actie aan te melden.

Afbeelding