Waarnemer Luc Winants zal lange tijd in Venray zijn

VENRAY/MAASTRICHT | Het zal naar verwachting minstens een jaar duren voordat Venray een nieuwe burgemeester heeft. Dat het zoveel tijd in beslag neemt, heeft vooral te maken met de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. De nieuwe gemeenteraad gaat met de herbenoeming aan de slag. 


Door Henk Baltussen


De aanstelling van een waarnemend burgemeester voor Venray gebeurt door Emile Roemer, sinds vorige week de nieuwe gouverneur van Limburg. De procedure is dat Roemer een waarnemer benoemt, waarbij de Venrayse gemeenteraad van Venray bij monde van de fractievoorzitters, die de vertrouwenscommissie vormen, door de gouverneur worden gehoord. De interim zal uiterlijk met ingang van 1 februari worden benoemd. Op dit moment valt daar nog geen exacte datum aan te koppelen.

De benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester wordt niet alleen pas na de gemeenteraadsverkiezingen door de nieuwe raad opgepakt, ook de vorming van het nieuwe collegevorming moet zijn afgerond, voordat de procedure van start kan. Hoe langer de onderhandelingen tussen de fractie gaan duren om tot een nieuwe coalitie en college te komen, des te langer staat de interim-burgemeester in Venray aan het roer. Gemiddeld neemt de procedure acht maanden in beslag om te komen tot een nieuwe burgemeester, zo laat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties weten. Daarvan uitgaande zou het dus zomaar kunnen dat de nieuwe burgervader van Venray pas in 2023 aantreedt.

De procedure voor een nieuwe burgemeester start met het ophalen van de profielschets door de gouverneur bij de gemeenteraad. Die profielschets en het formeel openstellen van de vacature leidt tot sollicitaties van kandidaten aan de gouverneur, zo laat een woordvoerder van de provincie Limburg weten. 

Benoeming nieuwe burgemeester duurt tenminste een jaar 

Uit deze sollicitanten (van allen worden justitiƫle antecedenten opgevraagd), selecteert de gouverneur een aantal kandidaten en speelt die namen door naar de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. Die commissie voert vervolgens de sollicitatiegesprekken. Daaruit rollen twee namen van kandidaten waarover de gemeenteraad zich buigt. De raad geeft aan welke kandidaat het meest geschikt is voor de functie van burgemeester van de gemeente Venray. Die aanbeveling gaat voor advies naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De gouverneur brengt afzonderlijk advies uit aan de minister over de aanbeveling van de raad, waarna de benoeming volgt. De procedure speelt zich af in volledige beslotenheid.