Hanneke Hendrikx komt zondag naar Venray.
Hanneke Hendrikx komt zondag naar Venray. Foto: Lieke Romeijn

Hendrix bij Literair Café

Venray | Hanneke Hendrix is op zondag 12 december om 11.00 uur te gast bij Literair Café Venray. De bijeenkomst vindt plaats in de bibliotheek aan de Merseloseweg in Venray. Ondanks de huidige coronamaatregelen kan deze bijeenkomst doorgaan.


Hendrix is een Nederlandse schrijfster, hoorspelmaker en ze maakt potcasts. Ze studeert writing for performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en wijsbegeerte aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Haar debuutroman De verjaardagen (2012) is genomineerd voor onder andere de Academica Literatuurprijs. In 2015 ontvangt zij voor haar debuutroman de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen 2014. Hendrix schrijft voor NRC Handelsblad en doceert aan de opleiding creative writing op de Arnhemse Kunstacademie en op de Schrijversvakschool.


In 2018 verschijnt haar roman AswoensdagOok die speelt zich af in een dorpje met de naam Sint Nazareth Aan De Woestijn. Marit, ongewenst kinderloos en bezig met de laatste ivf-poging, wordt gedwongen terug te keren naar haar Limburgse geboortedorp en ouderlijk huis om voor haar moeder met alzheimer te zorgen. Hanneke Hendrix neemt haar lezers mee naar het katholieke Limburg. Overtuigend brengt zij het benauwde dorp tot leven; een dorp waar iedereen elkaar kent en begluurt vanachter de vitrage. Marit ziet op tegen het beklemmende en gemaakte gezelligheid van het voormalige mijndorpje, maar vooral tegen de confrontatie met haar kille moeder, die zij sinds de dood van haar vader niet heeft gesproken. 

Tegen de verwachting in brengt het verblijf juist rust. Zij leert anders te kijken naar wat ze eerder verafschuwde en er groeit voor het eerst iets als een band tussen haar en haar moeder, een vrouw getekend door een rampzalige gebeurtenis, vroeger in het dorp.

Voor de lezing met Hanneke Hendrix gelden coronamaatregelen. Zo mogen er maximaal vijftig toehoorders zijn. Seizoenpashouders van Literair Café Venray wordt daarom verzocht zich vóór vrijdag 10 december middels een mailtje naar secretariaat@literaircafevenray.nl voor deze lezing met Hanneke Hendrix aan te melden.


Seizoenpashouders hebben immers weer voorrang bij het toekennen van een zitplaats. Zijn er vanaf 10 december alsnog plaatsen beschikbaar, dan kunnen ook niet-seizoenpashouders zich met een mail naar secretariaat@literaicafevenray.nl voor deze bijeenkomst aanmelden. Bij binnenkomst vindt een QR-controle plaats. Het dragen van een mondkapje is gedurende het binnenkomen en vertrekken verplicht, er is geen garderobe en er ook niet gepauzeerd. Bij het zitten, mag het mondkapje af. Het binnenkomen van, naar zijn zitplaats gaan en het verlaten van de bibliotheek gebeurt via vaste looproutes. Dit geldt eveneens voor het kopen van een boek en dit laten signeren door Hanneke Hendrix.

Bijeenkomst kan met maatregelen doorgaan
Afbeelding