Vliegbasis De Peel

Onderzoek naar omwonenden die zich niet laten horen

VENRAY/VREDEPEEL | Hoe bereik je omwonenden die hun stem niet laten horen over de voorgenomen heropening van vliegbasis De Peel? Anne Berendrecht, student van de Universiteit van Amsterdam en stagiair bij de Koninklijke Luchtmacht in Breda, doet daar onderzoek naar. In februari volgend jaar ligt er een advies van haar bij de luchtmacht hoe die groep omwonenden bereikt kan worden. 


Door Henk Baltussen


Haar primaire doel van het onderzoek is te achterhalen wie de omwonenden zijn, wat hun mening is over de heropening van De Peel en waarom ze zich wel of niet uitspreken over deze kwestie. Uit een eerder omgevingsonderzoek begin dit jaar van onderzoeksbureau Kantar is volgens Berendrecht gebleken dat de grootste groep (45 procent om precies te zijn) neutraal staat tegenover de heropening.

"Dit is tevens een groep die zich hierover het minst lijkt uit te spreken", zegt de student. "Deze stille meerderheid probeer ik middels dit onderzoek vooral te bereiken. Voor de Koninklijke Luchtmacht is het waardevol te achterhalen wat de motivaties van omwonenden zijn om zich wel of niet uit te spreken. In gesprek blijven met de omgeving is namelijk enorm belangrijk om elkaars wensen en zorgen te horen en te begrijpen."

Berendrecht heeft daartoe online een enquête opgezet om antwoorden op vragen te krijgen. De enquête is bedoeld voor alle inwoners van dertig dorpen die in een straal van twaalf kilometer rondom vliegbasis De Peel liggen. 


Niet alleen uit Venray, ook inwoners uit dorpen van de gemeenten Boxmeer, Sint Anthonis, Gemert-Bakel en Deurne kunnen deelnemen aan het onderzoek. Binnen die straal deed ook Kantar onderzoek. Berendrecht startte twee weken terug het onderzoek. "Het is vooral een kwalitatief onderzoek", legt ze uit. "Daarom zitten er veel open vragen in de enquête. Zo kun je thema's selecteren, zoals geluidsoverlast."

"Op dit moment (maandagmiddag red.) heb ik al meer dan tweehonderd ingevulde formulieren terug", zegt Berendrecht. "Dat is onverwacht veel. 24 december sluit de enquête, in februari wil ik de resultaten en adviezen aanbieden aan de deelnemers uit de dorpen, aan de universiteit en en aan de luchtmacht. In het advies zal staan hoe de luchtmacht de neutrale omwonenden, waarvan we niet weten of ze voor of tegen heropening zijn, het beste kan bereiken. Na bekendmaking van de onderzoeksresultaten is het verder aan de luchtmacht wat het met de adviezen kan en wil doen. Maar het is goed om te weten dat de luchtmacht veel waarde hecht aan de adviezen om de stem te horen van omwonenden, die zich nu niet uitspreken over een eventuele heropening van De Peel."

Jan Houba (COVM): 'Onderzoek in mijn ogen kleuterwerk'

Jan Houba, namens de inwoners van Venray lid van de COVM De Peel (Commissie Overleg & Voorlichting Milieu), weet niets van een onderzoek, leert navraag. "Heel vreemd dat wij van niets weten. Iemand attendeerde mij hier een paar dagen terug op. Ook weet ik niets van dat Kantar-onderzoek. Je zou toch verwachten dat dergelijke zaken met de COVM worden gedeeld. Ik vind het allemaal erg vaag. De verspreiding van de enquête is erg amateuristisch. Hoe weet je of je de doelgroep, die 45 procent bijvoorbeeld, wel bereikt? Hebben alle dorps- en wijkraden eigenlijk wel weet van dit onderzoek? In elk geval kan Defensie straks weer schermen met een onderzoek van een universiteit dat in mijn ogen kleuterwerk is."

De internetenquête is te vinden via tinyurl.com/enquetedepeel.