De familie Teunissen in de werkplaats van hun timmerbedrijf.
De familie Teunissen in de werkplaats van hun timmerbedrijf. Foto: Werkgroep Oude Foto

Dat stöt as én huus

Ysselsteyn | Sla je de nieuwe Peel en Maas open en je komt dan zo'n oude foto tegen. Je gaat meteen denken: wie staat er op deze foto, waar is die gemaakt en….., wanneer?  Foto's roepen tal van herinneringen op én confronteren ons met de tijd die toch altijd sneller gaat dan we denken.

Deze foto is gemaakt in Ysselsteyn en laat de familie Teunissen zien in de werkplaats van hun timmerbedrijf. Van een klein timmerbedrijfje, in 1930 gelegen aan het Lovinckplein, wist dit bedrijf uit te groeien naar een aannemersbedrijf. In 1998 verhuisde het bedrijf vanwege uitbreiding naar de Ysselsteynseweg. In de 91 jaar dat het bedrijf intussen bestaat zijn er de nodige wisselingen van eigenaar geweest. Opgericht door Martin Teunissen kwamen daarna de twee zonen Jan en Theo meewerken in het bedrijf en werd de bedrijfsnaam Bouwbedrijf Teunissen en Zn. In 1985 splitste het bedrijf zich en ging Jan Teunissen verder als Aannemersbedrijf M.J. Teunissen.

Theo Teunissen ging verder onder de naam Aannemingsbedrijf Th. Teunissen. Jan had blauw als bedrijfskleur en Theo koos voor rood. In de volksmond werd het dan ook wel de Blauw en Rode Teunissen genoemd. Intussen is het bedrijf opnieuw van eigenaar gewisseld en staat er geen Teunissen meer aan het roer. De bedrijfsnaam blijft onveranderd. Waarom? De naam staat als een huis!
Bijna 100 jaar geleden begonnen en intussen uitgegroeid tot een bedrijf met 45 personeelsleden, heeft de familie Teunissen zijn sporen nagelaten in zuidoost Nederland. Dat dit allemaal kan ontstaan vanuit zo'n kleine werkplaats als hierboven is vastgelegd. Op de foto ziet u Martin Teunissen (geboren in Oeffelt), zijn vrouw Han. De persoon uiterst rechts op de foto is vermoedelijk een van hun kinderen. Deze foto is rond 1943 gemaakt.

Bron: Familie Teunissen Ysselsteyn. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto.