Justitie start zaak tegen wens van slachtoffer in

Den Bosch/Venray | Een 17-jarige leerling-houtbewerker liep op 6 februari 2019 zwaar oogletsel op door een ongeval met een langgatboormachine bij Verhoeven Timmerfabriek in Venray. Het Openbaar Ministerie klaagde, tegen de wens van het slachtoffer in, het bedrijf aan bij de rechtbank in Den Bosch. Justitie vond dat de onderneming verantwoordelijk was voor ‘aanmerkelijk onvoorzichtig handelen’.


Door Geert van der Star


De Venrayse timmerfabriek is een erkend leerbedrijf. Tussen de 24 personeelsleden lopen altijd een paar leerling timmermannen rond. Het slachtoffer was in 2019 één van hen.

Aan iedere stagiaire was één leermeester toegewezen. Intern was afgesproken dat deze toestemming moest geven als zijn leerling met een machine aan de slag ging. Op die februari-dag had een andere werknemer van het bedrijf gevraagd of het slachtoffer gaten wilde boren in dikke balken (klossen) met de langgatboormachine. De jongen had met dit apparaat al ervaring. Hij mocht zonder toezicht van zijn leermeester meehelpen.

Slachtoffer liep als stagiair zwaar oogletsel op

Omdat de gaten zeer diep moesten geboord, zetten ze de metaalboor minder ver vast in de boorkop dan mogelijk. Het Openbaar Ministerie tilde hier zwaar aan. Als de boor op 4,5 cm had gezeten, was deze er mogelijk niet uitgesprongen. Fabrikant Böhr adviseerde ook de boren zo diep mogelijk vast te zetten. Een door Verhoeven Timmerfabriek meegebrachte expert van certificeringsorganisatie SKH sprak tegen dat de 1,9 mm te kort was, zolang het boortje maar stevig genoeg was vastgeklemd.


Veiligheidsbril

Bij de machine lag een veiligheidsbril. Werknemers konden die opzetten om te voorkomen dat ze tijdens het boren getroffen werden door spaanders. Het bedrijf adviseerde het dragen wel, maar verplichtte het niet. De leerling zette hem niet op.

Dat was niet ongebruikelijk in de sector. "Omdat het niet als verplichting bij de apparaten stond, kregen wij voor het ongeval veel weerstand van medewerkers. Zij hadden er last van. We zijn nu waarschijnlijk het enige bedrijf in Nederland waar het verplicht is om veiligheidsbrillen te dragen", merkte een woordvoerder van de timmerfabriek op.

De leerling ging aan de slag. Bij het laatste gat ging het mis. De boor schoot uit de kop, in zijn gezicht. Mogelijk was er niet regelmatig genoeg ‘gelost'. Lossen - het weghalen van het materiaal uit het boorgat - ging waarschijnlijk ook minder goed met de gekozen metaalboor, dan met een houtboor.

Justitie vraagt voorwaardelijke geldboete

Het OM vond dat het bedrijf de leerling niet goed had geïnstrueerd over de veiligheidsbril en dat de verkeerde keuzes waren gemaakt bij het selecteren en vastzetten van de boor. Justitie vroeg om een voorwaardelijke boete van 25.000 euro.


Medewerker

Het slachtoffer werkt nog altijd voor de Venrayse timmerfabriek. Daar zou altijd plek voor hem zijn, merkte zijn werkgever op. Leerlingen onder de 18 jaar mogen op het bedrijf niet meer werken met machines.

Uitspraak over veertien dagen.