Afbeelding
Foto: Persfoto

Theaterproductie ‘Wei, achter de mist’ in de startblokken

Horst | Een aantal jaar geleden legde documentairemaker Ruud Lenssen in ‘Wei, zorgen voor pap’ het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vast. Drie jaar na de première van de documentaire, is het tijd om het verhaal naar het theater te brengen. 


Op Wereld Alzheimer Dag (21 september) volgend jaar is de première van ‘Wei, achter de mist'. Deze theaterproductie toont de impact van dementie op de mantelzorger. Theaterproductie ‘Wei, achter de mist' vertelt het verhaal over emoties en gedachten die spelen op het moment dat dementie het leven gaat bepalen.


Het laat de onmisbare rol van de mantelzorger zien. De opofferingen die gemaakt moeten worden, maar ook de onvoorwaardelijke liefde voor elkaar. Dit alles valt samen met het onvermijdelijke afscheid. Afscheid van het leven dat de familie Lenssen en haar omgeving ooit had en de toekomst die zij dachten te bezitten. Waar de documentaire stopte met een intieme situatie tussen vader en zoon, gaat de theaterproductie nog een stap verder.


Deze stap zorgt voor een extra lading aan emoties wat de bezoekers aan het denken zet. Peggy Keijsers (schrijfster script): "Een ongelofelijke uitdaging wordt werkelijkheid. En dit allemaal met lokaal talent. Van acteurs tot aan de muzikanten: ze komen hier allemaal uit de regio en dat zorgt voor een enorme verbindende factor onderling. Ook de muziek wordt geschreven door regionaal talent: niemand minder dan Mike Roelofs en Egbert Derix buigen zich hierover. Iets waar ik ontzettend trots op ben!”      

 
Toch kan de theaterproductie nog wel enige hulp gebruiken. Om alles uit de kast te halen voor de theaterproductie is er een crowdfunding gestart. "Via de crowdfunding op de website van voordekunst (https://www.voordekunst.nl/projecten/12689-wei-achter-de-mist) proberen we de middelen binnen te halen om de theaterproductie het niveau te geven wat het verdient. Alle beetjes helpen en zetten we in voor ons uiteindelijke doel: nog meer bewustwording creëren over de impact van een ziekte (in deze voorstelling dementie) op de mantelzorger. Iets waar volgens ons meer bij stilgestaan mag worden”, aldus Keijsers.