De kinderen zwaaien vanuit de auto naar Sinterklaas die vanuit een open trailer tevreden toekijkt.
De kinderen zwaaien vanuit de auto naar Sinterklaas die vanuit een open trailer tevreden toekijkt. Foto: Mieke Collin

Geen knuffel, maar drive-through

Castenray | De kinderen uit Castenray en Oirlo moesten er lange tijd op wachten, maar afgelopen zondag konden ze dan eindelijk Sinterklaas ontmoeten. Een knuffel van Sinterklaas of even op schoot zitten bij de goedheiligman was dit jaar niet mogelijk. Vanwege de coronabeperkingen zag alles er wat anders uit en konden de kinderen Sinterklaas begroeten vanuit de auto middels een heuse drive-through.


Ondanks de vele beperkingen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, had de sinterklaascommissie een volledig programma samengesteld. Er waren geen optredens in het gemeenschapshuis, maar er was wel een pietenspeurtocht per auto uitgezet. Verspreid door Oirlo en Castenray waren op tien plekken ballonnen verstopt. Op die plekken konden de deelnemende kinderen met hun ouders een opdracht uitvoeren en ook lag er een puzzelstukje voor de deelnemers klaar. Wie alle puzzelstukjes had verzameld, kon zien waar Sinterklaas die middag te vinden was.


Als de puzzel was gelegd, kwamen de deelnemers uit bij de drive-through en dus de ontmoeting met Sinterklaas en zijn pieten. De pieten deden kunstjes en deelden snoepzakjes uit en alle passerende auto's kregen een raamsticker. Als klap op de vuurpijl mochten alle kinderen ook nog eens hun schoen zetten. Sinterklaas aanschouwde alles vanuit een open trailer en genoot met volle teugen van het enthousiasme van de kinderen. Volgens de sinterklaascommissie uit Oirlo en Castenray waren de reacties van alle deelnemers lovend. "We hebben alleen maar zingende en lachende kinderen en ouders gezien. Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor", laat Jolein Lakeman volgens de commissie weten.


De intocht van Sinterklaas wordt in meer dorpen op alternatieve wijze georganiseerd. In Wanssum arriveerde de sint zoals vertrouwd per boot, maar werd hij in het gemeenschapshuis op gepast afstand begroet door de kinderen. In Venray werden veel sinterklaasactiviteiten afgelopen weekend afgelast.

Afbeelding