Sluipverkeer monitoren

Oostverbinding oké, maar zorgen over Landweert blijven

Venray | De aanleg van een verbindingsweg tussen de Stationsweg en de Henri Dunantstraat en het opwaarderen van de Stationsweg tussen de Oostsingel en de A73 wordt in de raadsvergadering van 14 december een hamerstuk. Maar de zorgen blijven over meer vrachtwagens die hun weg gaan vinden door de wijk Landweert. Dat bleek dinsdag tijdens de commissie Wonen. 


Door Henk Baltussen


De angst voor sluipverkeer na realisatie van de Oostverbinding (bedoeld om de verkeersoverlast in het centrum van Oostrum en de wijk Antoniusveld aan banden te leggen), heeft bij de meeste fracties postgevat. De verwachting is dat dagelijks tussen de veertien en achttien vrachtwagens zich via de Klaproos een weg door Landweert gaan banen. "Dat is best veel", stelde Lizzy Bruno vast. "Waarom daar geen verbod voor vrachtwagens instellen." Gemeentelijk projectleider Rogér Hoeijmakers zegt dat daar naar is gekeken. "Maar dat wordt een uitdaging voor handhaving, Een vrachtwagenverbond heeft zijn beperkingen."


Grens

Wel is er de belofte dat het sluipverkeer wordt gemonitord en indien noodzakelijk worden alsnog maatregelen getrokken. "Waar ligt de grens van wel of geen maatregelen", vroeg Theo Mulders (Samenwerking Venray). "Wanneer is er sprake van sluipverkeer? Dat moet eerst worden vastgelegd. Is dat duidelijk dan ingrijpen als de getallen erboven komen." Wat die maatregelen kunnen inhouden, daarover kreeg VVD-commissielid John Willems op zijn vragen te horen. Ook de bereikbaarheid van Huisartsenpraktijk Antoniusveld aan de Stationsweg blijkt een zorgpunt bij Mulders, omdat de veiligheid van wandelaars en fietsers op het spel zou staan. De gemeente blijft het allemaal in de gaten houden en dat geldt ook voor de bereikbaarheid van de winkel van Jeuken aan de Stationsweg, waar vlak in de buurt een rotonde komt te liggen. 

Theo Mulders (SV): 'Eerst vastleggen wat wordt verstaan onder sluipverkeer'

"Daar is goed naar gekeken", zei Hoeijmakers. "We willen de bezoekers op een veilige manier naar de parkeerplaats van Jeuken leiden." 

En wat betreft de grondaankopen om de plannen te kunnen uitvoeren, daarover is inmiddels met alle partijen gesproken. Een aantal gronden zijn al aangekocht, andere noodzakelijke aankopen zijn nog in procedure, liet Hoeijmakers weten. Hij liet tussen regels doorschemeren dat in een aantal gevallen dat nog niet al te vlot verloopt. "In dat geval kan onteigenen ook nog."