Poging wereldrecord paalzitten.
Poging wereldrecord paalzitten. Foto: Werkgroep Oude Foto

Poging wereldrecord paalzitten

Venray | Het is intussen alweer bijna 55 jaar geleden dat de Grotestraat tot winkelpromenade werd veranderd.

Het Venrays Mannenkoor zag daarin een kans om een spectaculair evenement te organiseren namelijk een aanval op het wereldrecord paalzitten, wat op dat moment op 92 uur stond. Het bleek een schot in de roos te zijn. Ongeveer 30 fanatiekelingen, afkomstig uit Venray, de kerkdorpen en verre omtrek, meldden zich aan voor deze poging. De "regerend recordhouders" Willem van Buren (uit Heemskerk) en Bér van de Molen (uit Egmond) wilden zich het record niet zomaar laten afpakken en waren beiden aanwezig als deelnemer. Op vrijdagmiddag 11 september 1976 rond 16.00 uur werd het startschot gelost. De wedstrijd was begonnen.

Terwijl de deelnemers rustig met hun recordpoging bezig waren, vonden er rondom hen tal van activiteiten plaats, een welkome afleiding. Naarmate de wedstrijd vorderde en deelnemers de strijd staakten liepen de sponsorbedragen gestaag op en ook de belangstelling nam toe. Dat een wedstrijdelement ongekende krachten los kan maken blijkt wel uit het feit dat de wereldrecord poging veel langer duurde dan van tevoren was voorzien.

Op maandag, de markt was volop bezig, staakte de Egmonder Jan Boendermaker de strijd en werd daarmee onder luid applaus tweede. Ronny Filon, de nog enig overgebleven paalzitter was daarmee al winnaar én wereldrecordhouder. Na een half uur staakte ook hij de strijd en liet zich, onder door een welverdiend applaus, rondrijden door Venray. Venray had een wereldrecordhouder met een onwaarschijnlijke tijd van 121 uur en 19 minuten.


Bron: Gemeentearchief Venray, collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep Oude Foto.