‘Coronamaatregelen onvergelijkbaar met oorlogssituaties’

Overloon |  Oorlogsmusea en herinneringscentra roepen samen op te stoppen de coronaregels te vergelijken met oorlogssituaties en de Holocaust. ‘Het is onnodig kwetsend voor de oorlogsslachtoffers van destijds en de vele nabestaanden die ons land vandaag telt’. 


Dat staat in een open brief van de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 (SMH 40-45). De brief gaat rond op sociale media en is ook ondertekend door Erik van den Dungen, directeur van Oorlogsmuseum Overloon.

‘We leven in een bijzondere tijd’, zo schrijven de bestuurders in de open brief. ‘De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus raken ons allemaal. Ook de oorlogsmusea en herinneringscentra zijn geraakt door de crisis. De pandemie en de maatregelen zijn ingrijpend en brengen onvermijdelijk onzekerheid en emoties met zich mee. Uiteraard leidt de situatie tot meningsverschillen. Er worden stevige discussies gevoerd en demonstraties georganiseerd. Het feit dat al deze meningen geuit en gehoord kunnen worden, onderstreept nog maar eens de vrijheid waarin we leven. Vanuit de sector herdenkingen, musea en oorlogsgetroffenen horen we met stijgende verbazing de toenemende vergelijkingen van coronamaatregelen met oorlogssituaties en de Holocaust aan. We weten dat het om een kleine groep landgenoten gaat die deze vergelijkingen trekt, maar het effect is niet minder pijnlijk. Vandaar dat wij met kracht elke vergelijking met oorlogssituaties en de Holocaust tegenspreken! Iedereen die zich enigszins verdiept in de Tweede Wereldoorlog begrijpt dat maatregelen om onze gezondheid positief te beïnvloeden (ongeacht de effecten daarvan) niet in verhouding staan tot bijvoorbeeld het vernietigen van een grote groep mensen, louter vanwege wie zij zijn. Het is onnodig kwetsend voor de oorlogsslachtoffers van destijds en de vele nabestaanden die ons land vandaag telt. Wij zijn een democratische samenleving; wij hebben een rechtsstaat en leven in vrijheid. Dit alles was tijdens de oorlogsjaren níet het geval. Hele bevolkingsgroepen werden uitgemoord, er was dwangarbeid, en wie protesteerde, kon zonder proces worden gevangengezet, gemarteld of gefusilleerd. Over de coronamaatregelen raadpleegt de door ons gekozen volksvertegenwoordiging steevast deskundigen. Er wordt iedere keer grondig gediscussieerd. Wie kritiek heeft, kan zijn of haar stem laten horen. Maar laten we de discussie voeren zonder oneigenlijke vergelijkingen te gebruiken en zonder het ongekende leed van eerdere generaties te bagatelliseren’.

De open brief onder meer ondertekend door Airborne Museum at Hartenstein, Bevrijdingsmuseum Zeeland, Fries Verzetsmuseum, Gerdien Verschoor, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Erik van den Dungen, Oorlogsmuseum Overloon, Vrijheidsmuseum Groesbeek.