Recente reüniefoto van de VVVVVVV.
Recente reüniefoto van de VVVVVVV. Foto: Persfoto

Wederopbouw en geloof

Venray | In het Venrays Museum in Venray is momenteel de tentoonstelling Venray herrezen uit het puin te zien. In nieuwsblad Peel en Maas wordt geregeld seriematig aandacht aan de expositie besteed.  In deel 7; Religie.


De wederopbouw van Venray heeft ook gevolgen gehad voor het geloof. De mensen gingen geleidelijk aan weer in de herstelde kerken de zondagsvieringen bijwonen.


Het Latijn was de liturgische taal en gregoriaans was de melodie van de vaste en de wisselende gezangen. Dat verandert als paus Johannes XXIII het tweede Vaticaans concilie in Rome bijeenroept in 1962.


In de liturgie wordt voortaan de volkstaal gebruikt. In Venlo wordt een jongerenkerk opgericht, waar uit de verre omtrek vele belangstellenden naartoe trekken. Als in 1960 het Venlose jongerenkoor in de schouwburg van Venray komt zingen, begint ook hier de vlam te branden.

Pater Huub Latten van de franciscanen gaat gemeenschapsvieringen organiseren in San Damiano, en later in de Levensschool aan de St. Jozefweg.

In 1967 maakt Joke Gommans kennis met Huub Latten tijdens een nieuwjaarsviering voor de gidsen. Joke speelt daar gitaar en Huub vraagt haar of ze dat ook bij de gemeenschapsvieringen wil gaan doen ter ondersteuning van het koor.

Vanaf dat moment speelt, zingt en begeleidt ze het koor op de gitaar.


Na  het carnaval van dat jaar wordt Paul Halmans door een paar vrienden meegenomen naar de Levensschool. Als hij Joke hoort zingen, is hij op slag verliefd. Voortaan zijn de twee elke zondag in de Levensschool te vinden.


De kerstvieringen zijn speciaal. In 1968 wordt samengewerkt met de jongeren van de protestantse gemeente. In 1969 worden de Turkse gastarbeiders erbij betrokken. Zij maken muziek als er een kerst-inn georganiseerd wordt.

Wederopbouw heeft ook gevolgen voor het geloof


Paul en Joke zijn ondertussen meer dan bijna vijftig jaar getrouwd. Ze hebben twee kinderen en vier kleinkinderen. De gemeenschapsvieringen hebben hen vrienden voor het leven gebracht. Als VVVVVVV (Vereniging Van Vrienden Van Venray Van Vroeger) komen zij sindsdien nog elk jaar een keer bij elkaar.


Tot en met 9 januari 2022 is in het Venrays Museum de expositie Venray Herrezen uit het puin te bezoeken over de wederopbouwjaren na de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling toont unieke foto's, objecten en een bijzondere film over de periode van 1946 tot 1970.

De werkgroep, die de tentoonstelling heeft samengesteld, heeft elf thema’s in beeld gebracht in foto’s, voorwerpen, verhalen en de eerder genoemde film.


Venray herrezen uit het puin, een expositie over de wederopbouw 1944-1970 in het Venrays Museum, Mgr. Goumansplein 1,
5801 CZ Venray. Openingstijden: vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie over de expo en het museum kijk op www.venraysmuseum.nl.