'Venrayse ouderen krijgen problemen met huisvesting'

VENRAY | De gemeente Venray moet zich veel meer als regisseur gaan opwerpen om de woningbouw op gang te krijgen en te houden. Dit om aan de woonbehoefte van ouderen en jongeren te kunnen voldoen. De komende vijf jaar moeten er daarom jaarlijks tweehonderd woningen in Venray bij komen, de jaren erna jaarlijks honderdvijftig. (In het afgelopen decennium kwamen er jaarlijks 125 bij). Maar Paul Reijn van Sinfore ziet hoe dan ook problemen ontstaan voor de huisvesting van ouderen in Venray.


Door Henk Baltussen 


Een en ander werd duidelijk tijdens een digitale info-avond over wonen in Venray, waarbij onder andere de woonenquête van de Stec Groep aan bod kwam. Onder andere Lotte Demarteau en Henk Bisschops (beiden PvdA) gaven aan dat de gemeente het 'woonstuur' in handen moet nemen: 'Venray loopt al jaren tegen een tekort aan van betaalbare woningen en de markt pakt het niet op'. Digitaal aanwezige bouwers merkten op dat het wel heel lang duurt voordat uit het gemeentehuis antwoorden komen: 'Alles moet eerst op groen staan'.


Een uiteenzetting van Paul Reijn van Sinfore over de huisvesting van specifiek ouderen, al of niet in combinatie met zorg, maakte duidelijk dat het al later is dan vijf voor twaalf. Reijn zei de toekomst voor ouderen en wonen (al of niet met zorg) met zorg tegemoet te zien. De cijfers voor Venray onderschrijven dat: het aantal huishoudens voor alleenstaanden en stellen van ouder dan 65 jaar tot 2030 neemt in Venray met 26 procent toe: zijn er dat nu 5.825, in 2030 is dat aantal 7.345. "De grootste uitdaging is om alle oplossingen die voorhanden zijn uit te voeren en dan nog zijn we te laat", hield Reijn zijn honderdkoppige (digitale) gehoor voor. "Nieuwe woonvormen zijn nodig, ook naar wonen buiten het verpleeghuis moet goed naar worden gekeken. Dat vergt wel een aanslag op de woningbouw die al veel te verduren krijgt."


Of het nu om een woonhofje of een knarrenhof gaat, of om meerdere generaties in één woning te plaatsen (zoals in onder meer Duitsland veel meer voorkomt), of (aan)bouw van mantelzorgwoningen, alles moet volgens Reijn voor Venray worden ingezet. "Appartementen voor ouderen wordt dan snel gedacht. Maar mensen willen vooral relatief kleine, betaalbare grondgebonden woningen van zo'n zestig vierkante meter." Reijn: "De trend is dat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Mensen met een zorgvraag worden daarom vaker geacht zelf in hun woonbehoefte te voorzien. Dat geldt ook voor GGZ-cliënten en (licht) verstandelijk gehandicapten."

Duidelijk werd ook dat de dorpen nadrukkelijk moeten worden ingezet voor woningbouw. Over een maand moet er, met hulp van deze input, een eerste visie liggen over woningbouw in Venray.