'We lanterfanten hier niet'

venray | Vincent van Gogh, de Venrayse instantie voor geestelijke gezondheidszorg aan de Stationsweg, is drukdoende met het ontwikkelen van woningbouwplannen op en rondom Den Herk, tussen grofweg de Stationsweg, de Henri Dunantstraat en de Oostsingel. Dat antwoordt een woordvoerder van VvG op vragen van deze krant. 


Aanleiding voor de vragen zijn opmerkingen van D66-fractieleider Daan Janssen tijdens de algemene politieke beschouwingen van de gemeenteraad, vorige week dinsdag. Toen woningbouw in de gemeente Venray ter sprake kwam, betitelde Janssen de woningbouwplannen van VvG als gelanterfant. Janssen ziet tot zijn spijt al jaren een braakliggend terrein waar niets gebeurt. In deze tijden van woningschaarste ziet Janssen liever dat op die locatie de bouwkranen elkaar verdringen. "Bijzonder dat juist een raadslid dat zegt", zegt de VvG-woordvoerder. "Want onder andere strakke regelgeving vanuit de gemeente is een oorzaak dat de plannen tijd nodig hebben."

Dat er sprake zou zijn van gelanterfant bij VvG klopt volgens de woordvoerder daarom niet. "We zijn in gesprek met verschillende ontwikkelaars. De bedoeling is dat er twee nieuwe woonwijkjes gaan ontstaan. De eerste op de plek waar ooit het voetbalveld lag en de Aldi stond, de ander in de hoek van de Stationsweg en de Oostsingel. Het pad van de regelgeving haalt de snelheid er echter flink uit. Zo moeten enkele bestemmingsplannen worden aangepast. Dat vergt veel werk. Bodemonderzoek heeft inmiddels al plaatsgevonden. Daarbij is munitie gevonden. Enkele bommetjes zijn gevonden, die zijn al opgeruimd."

Hoeveel woningen de twee woonwijkjes uiteindelijk gaan vormgeven, daarover kan de woordvoerder nog geen mededelingen over doen. Ook een tijdspad waarop de verschillende stappen zichtbaar zijn, ligt er nog niet. 


Binnen het VvG-terrein is sprake van leegstand van panden, enkele worden door huurders gebruikt. Of daar plannen zijn voor woningbouw, ligt volgens de woordvoerder niet voor de hand. "Dat is een zorggebied en is ook zo bestemd. Daar passen nu geen woningen tussen. In de randgebieden, zoals nu de plannen zijn, wel."