Gehandicaptenplatform Venray

Beroep op wethouder

Venray | Bij de verstrekking van hulpmiddelen zijn veel partijen (de cliënten zelf en hun naasten, leveranciers, gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren en zorgverleners) betrokken. Al deze partijen zijn zich ervan bewust dat passende hulpmiddelen voor mensen met een beperking noodzakelijk zijn om optimaal te kunnen functioneren in de maatschappij.

'In veel gevallen gaat de verstrekking en reparatie van hulpmiddelen goed en staat de cliënt centraal', meldt Gehandicaptenplatform Venray. 'Vooral bij complexe en/of spoedeisende ondersteuningsvragen ervaren cliënten echter nog knelpunten. Reden waarom de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een zogeheten Landelijk Normenkader heeft opgesteld waarin de diverse partijen een convenant tekenen waarin ze zich verbinden aan de normen in het Normenkader om de door de cliënten ervaren drempels te verminderen en de toegang, levering en het gebruik (en onderhoud) van hulpmiddelen voor cliënten te verbeteren'.


In Nederland kunnen cliënten in het kader van de Wmo 2015 (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), Wlz (Wet Langdurige Zorg) en de Zvw (Zorgverzekeringswet) een beroep doen op gemeenten en Rijk voor het verkrijgen van noodzakelijke hulpmiddelen. Op welke hulpmiddelen aanspraak kan worden gemaakt en op wie een beroep moet worden gedaan voor verkrijging van de hulpmiddelen, is afhankelijk van waar een cliënt woont en waarvoor het hulpmiddel gebruik wordt.


'Als een cliënt verhuist, dan kan dit gevolgen hebben voor het hulpmiddel dat de cliënt heeft', weet het gehandicaptenplatform. 'In de huidige situatie kan een verhuizing ertoe leiden dat de cliënt zijn of haar hulpmiddel bij de gemeente waaruit hij vertrekt moet inleveren en via een ander kanaal weer hetzelfde hulpmiddel moet aanvragen en daardoor ook weer het hele traject van aanvraag moet doorlopen. Dit is een situatie die voor cliënten onnodig belastend is. Dit convenant heeft als doel ervoor te zorgen dat de cliënt geen hinder ondervindt van een verhuizing zijn/haar hulpmiddel kan blijven gebruiken of, in een complexe situatie, zo snel mogelijk een passend hulpmiddel krijgt. Een bijkomend effect van het meenemen van hulpmiddelen naar een andere gemeente is dat dit verspilling tegen gaat en daarmee de kosten van de zorg (landelijk gezien) enigszins beperkt'.


Het gehandicaptenplatform vraagt verantwoordelijk wethouder Chantal Nijkerken in een schrijven om het convenant van het Landelijke Normenkader van de VNG te tekenen, waardoor de cliënt, die gebruik moet maken van een hulpmiddel, niet belast wordt met een berg onnodige administratieve formaliteiten. 'Meer dan vijftig gemeenten in Nederland hebben het goede voorbeeld al gegeven', zo besluit Gehandicaptenplatform Venray.