Werkgroep positief over ontwikkelingen, gemeente ziet veel beren op de weg

VENRAY | Volgens de werkgroep Monitoring Hernieuwbare Energie Venray (MHEV) blijft de gemeente onverminderd op koers liggen voor de opwekking van duurzame energie, waaronder biogas, zonne- en windenergie worden gerekend. In de najaarsronde werd de aanvraag van twaalf projecten goedgekeurd voor SDE-subsidie, behorende bij duurzame energieopwekking. Het betreft in alle gevallen zonne-energie.  


Door Henk Baltussen


Met de lopende projecten en de plannen die in ontwikkeling zijn en waarvoor al SDE-subsidie is toegekend, gaat Venray de doelstelling voor 2030 ruimschoots halen, zegt Ivonne van Duren van de werkgroep die de ontwikkelingen aangaande de energietransitie (speciaal die in Venray) op de voet volgt. "Los van het gebrek aan ruimte op het elektriciteitsnet, liggen we nog steeds op koers met wat er nu al in pijplijn grootschalige hernieuwbare energie zit. Vanwege het gebrek aan capaciteit op het elektriciteitsnet, blijft het belangrijk dat de opwek van energie zoveel mogelijk  wordt gerealiseerd op plekken waar vraag naar energie is op tijden dat de hernieuwbare energie kan worden opgewekt. Dit voorkomt dat er onnodig elektriciteit teruggeleverd moet worden naar het net, waardoor de capaciteitsproblemen nog verder toenemen."

Het SDE-overzicht, dat jaarlijks twee keer wordt geactualiseerd omdat er een voor- en een najaarsronde is, geeft alleen duidelijkheid over grootschalige projecten. Over particulieren, bedrijven en instanties die kleinschalige duurzame energie opwekken via bijvoorbeeld zonnepanelen op woningen en panden en warmtepompen, is geen informatie beschikbaar. "Wij verwachten dat dat momenteel zo'n 70 Terajoule (Tj) is", aldus Van Duren. 

'We liggen op koers met water nu in de pijplijn zit' 

Nog even de feiten op een rijtje als opfrisser: In 2018 werd afgesproken dat Venray in 2030 een besparing van 37,5 procent wil realiseren op het totale energiegebruik in de hele gemeente. Daarvan moet 45 procent geproduceerd worden met schone technieken, zoals biomassa, aardwarmte en zonnepanelen in Venray. In 2050 moet Venray volledig energieneutraal zijn. En wat betreft kilowattuur (Kwh) en Terajoules: een huishouden gebruikt in Nederland jaarlijks 3500 Kwh aan energie, wat neerkomt op 0,013 Tj. 1Tj is goed voor bijna 80 huishoudens.

In de najaarsronde van 2020 is voor 50 Tj aan SDE-subsidie toegekend voor twaalf projecten, het betreft allemaal zonnedaken. Zoals het nieuwe pluimveebedrijf Yverde aan de Peelweg in Ysselsteyn en Flextronics in Oostrum. 

Met de nieuwe gegevens bij de hand rekent de werkgroep uit dat er voor 2021 Tj aan subsidie is toegekend. In 2030 is het doel om 2048 Tj aan warmte en elektriciteit op te wekken, in 2050 moet Venray vrij zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen.    

De werkgroep vindt het jammer dat het in het onlangs verschenen rapport van CE Delft, dat de gemeente Venray hanteert bij de evaluatie Kode Venray (regels waaraan duurzame energieontwikkelaars zich aan dienen te houden, red.), weer verouderde gegevens zijn gebruikt. "De klimaatmonitor-gegevens zijn bijgewerkt tot 2019. En dat terwijl in Venray de SDE-rondes in 2019 en 2020 zeer succesvol waren voor Venray met 105 hernieuwbare energieprojecten." 

Arjan van Wijngaarden, beleidsmedewerker ruimtelijke ontwikkeling bij de gemeente Venray, vindt de opmerkingen van de werkgroep over verouderde data in het CE Delft-rapport terecht. "Maar CE Delft laat zien dat er data zijn die wij niet in beeld hebben, omdat deze alleen bij Rijkswaterstaat ( RWS red.) wordt aangeleverd. Omdat RWS pas publiceert als alle onderliggende diensten hun gegevens gereed hebben, loopt RWS nu twee jaar achter. Overigens is het niet correct dat het bij CE alleen over grootschalige opwek gaat, de getallen voor zon op particuliere daken staan ook in het rapport, voor warmtepompen ligt het wat complexer."

'Vijftien projecten zetten alles stil of zijn al gestopt'

Wijngaarden geeft ook aan dat de 'pijplijn die CE Delft toont beduidend hoger is dan die RVO en de werkgroep laten zien'. "Maar", zegt Van Wijngaarden, "we weten ook dat er geen SDE-beschikkingen meer bij komen, de huidige SDE-besluiten maximaal tot 2025 geldig zijn, er pas in 2027 op zijn vroegst capaciteit op Keizersveld is en dat daardoor die SDE-beschikkingen komen te vervallen. De twee grootste ontwikkelaars in Venray, die goed zijn voor zo'n 15 projecten van meer dan een megawatt, gaan hun plannen stopzetten of hebben dat al gedaan."

De opmerking van de werkgroep dat zoveel mogelijk energie moet worden opgewekt waar ook verbruikt wordt, vindt Van Wijngaarden terecht. "Maar in de praktijk werkt het energiesysteem nu niet zo. Alles boven een 'huisaansluiting' kan simpelweg niet worden aangesloten, omdat te veel opgewekte stroom niet kan worden teruggeleverd omdat het net (stroomstation Keizersveld, red.) dit niet kan opnemen. Alleen als er geen stroom naar het net wordt geleverd, zoals met het gemeentehuis het geval is, kan worden aangesloten. Maar dit is voor veel ontwikkelaars niet interessant." 

Daarbij levert volgens Van Wijngaarden biomassa de grootste bijdrage aan duurzame energie in Venray. Maar ook daar zitten veel onzekerheden in. Van Wijngaarden: "In september is een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen om SDE op mestvergisting stop te zetten. Deze SDE’s duren twaalf jaar, de huidige projecten ontvangen daarna geen subsidie meer." 

Van Wijngaarden is helder: "We liggen nu stil in Venray. Het zonneproject Wüsterveld is door de raad stopgezet, Solar Fields onderzoekt nu of het zonnepark bij Oirlo en Leunen ook aan het industrieterrein kan leveren. Windenergie is door de raad geparkeerd en andere zonnevelden zijn niet in de planning."