Theo Kronenberg werd vanwege zijn 40-jarig lidmaatschap door DOS  gehuldigd.
Theo Kronenberg werd vanwege zijn 40-jarig lidmaatschap door DOS gehuldigd. Foto: Persfoto

DOS zet Theo in het zonnetje

Venray | Biljartvereniging DOS heeft de 88-jarige Theo Kronenberg gehuldigd vanwege zijn veertigjarig lidmaatschap.


Theo Kronenberg werd in 1981 lid van de Venrayse biljartvereniging en heeft de biljartsport altijd een warm hart toegedragen.


Kronenberg is het eerste lid dat dit jubileum bij DOS mag meemaken. Hij speelde de laatste jaren, tot kort voor het coronatijdperk, nog regelmatig een partijtje bij de bond van ouderen in De Kemphaan.


Het driebandenspel was zijn favoriete spelsoort en dit beheerste hij prima. Voordat Theo Kronenberg lid bij DOS werd, speelde al bij biljartvereniging ONA, die haar clublokaal, net als DOS, in de Burggraaf had. Momenteel is restaurant Anno 54 in dit pand gevestigd.


Toen de Burggraaf een andere bestemming kreeg, werd ONA opgeheven en moest DOS op zoek naar een andere lokaliteit. Dat viel nog niet mee, want de meeste lokalen met een biljarttafel waren al bezet door andere verenigingen.


Hierdoor moest DOS een beroep doen op meerdere tijdelijke locaties. Tot 1985 speelde DOS bij café Den Tommes in Merselo, bij café De Klomp in de Henseniustraat en in de kelder van restaurant de Pepermolen aan het Henseniusplein in Venray.

Driebanden favoriete spelsoort van Theo


Theo Kronenberg was inmiddels benaderd door DOS en dit leidde ertoe dat hij met een viertal andere ex-ONA-leden de overstap naar biljartvereniging DOS maakte.

Omdat het ledenaantal van DOS gestaag groeide, moest DOS op zoek naar een andere lokaliteit en die werd in 1985 gevonden in de kelder van de nieuwbouw van hotel De Wieënhof, waar een biljartlokaal werd gerealiseerd met twee nieuwe wedstrijdbiljarts.


Toch vertrok DOS hier in 1987 weer en vond de biljartclub nieuw onderdak in café D'n Oldtimer in de Henseniusstraat in Venray, dat een echt biljartcafé werd. Daar kreeg de vereniging samen met biljartvereniging OBK de beschikking over drie biljarts en dit café is nog steeds het clublokaal van DOS.


Theo Kronenberg kijkt graag terug op deze tijden en kan er nog steeds vol overgave over vertellen. Iedereen kent Theo Kronenberg vanwege zijn 'mupkes'. Hij vertelde en vertelt die moppen als een rasechte acteur op een wijze zoals alleen hij dat ook nog steeds kan.


Er ging geen enkele wedstrijd voorbij of er kwamen wel een paar moppen voorbij. “Nog ieëne en dan goj ik nor huus”, daar sloot hij standaard de avond met af. En dan werd het ook de hoogste tijd voor hem om naar huis te gaan, want 's morgens om 04.00 uur moest hij alweer aan de slag in bakkerij.

Theo Kronenberg was compleet verrast door de huldiging die het bestuur hem onverwachts bracht. Het bronzen beeldje, dat hij uit handen van voorzitter Frits van der Waerden in ontvangst mocht nemen, krijgt een bijzondere plek in zijn woonkamer.