Kinderen in de kerkbank van de St. Petrus' Bandenkerk.
Kinderen in de kerkbank van de St. Petrus' Bandenkerk. Foto: Gemeentearchief

De biecht

Venray | De katholieke kerk kent zeven sacramenten: het doopsel; het vormsel; de biecht; de heilige communie of eucharistie; de priesterwijding; het huwelijk en de ziekenzalving. Een sacrament is een gewijde handeling in het christendom waardoor God komt tot de mens. De biecht, ook wel boetesacrament, sacrament van de vergeving of sacrament van boete en verzoening genoemd, is een sacrament waarbij de priester 'gevolmachtigd' is om in Christus' naam zonden te vergeven. 


De gevolmachtigde priester, ook wel biechtvader genoemd, heeft een streng biechtgeheim. De biechtvader kan de boeteling, indien deze een zware misdaad opbiecht, overreden daarmee naar buiten te treden.

De biecht wordt in een biechtstoel afgenomen. Dat is een meubel dat vaak links en rechts in kerken wordt aangetroffen. De biechtstoel is vooral in rooms-katholieke kerken in gebruik.


Meestal bestaat de biechtstoel uit twee delen, gescheiden door een rooster of gordijn. Het is de bedoeling dat de biechteling anoniem blijft. De biechteling gaat in een donkere ruimte, zodat de biechtvader niet kan zien wie er biecht. De priester zit aan de ene kant, de biechteling knielt aan de andere kant. Soms zit de priester in het midden en kan aan weerszijden een biechteling plaatsnemen. Terwijl de een biecht, wacht de ander op zijn beurt en in dat geval wordt het rooster aan de niet-gebruikte zijde met een schuifje afgesloten. Als de biechteling de zonden heeft beleden, legt de biechtvader een penitentie of boetedoening op en verstrekt goede raad, in de hoop dat de boeteling niet weer in de fout zal gaan. De catechismus adviseert om minstens éénmaal per jaar te gaan biechten. De adventsperiode of de dagen voor Pasen zijn er bij uitstek geschikt voor.

Op deze foto zitten kinderen in de kerkbank van de St. Petrus' Bandenkerk te wachten tot ze aan de beurt zijn. Er was nog geen mobieltje, waar je een spelletje op speelt om de tijd door te komen. Nee, men maakte zich verdienstelijk met de rozenkrans. Een biechteling knielt voor de biechtvader om haar verhaal te doen.


De biechtstoel op de foto is zes meter hoog. Het beeld links is Maria van Egypte en rechts Koning David. In de St. Petrus' Bandenkerk zijn er zo twee, waarover de kerk vanaf 1847 beschikt. Voor op elke biechtstoel staan twee bijna manshoge beelden van heiligen die, bekend om hun boetvaardig leven, een voorbeeld voor een goede biecht kunnen zijn. Een derde beeld met dezelfde grootte en symboliek staat boven op elk meubel. De eikenhouten beelden zijn niet beschilderd.


Bron: Gemeentearchief Venray, collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto.