Afbeelding
Foto: Persfoto

Samen sterk tegen watersnood

Venray | Onder het motto 'Samen Sterk' zijn  Anita Peeters en Jaap Gerssen (foto) met vele vrijwilligers actief in de door de watersnood getroffen gebieden.


"Eerst in Valkenburg hebben we eind juli, begin augustus, vier dagen onze diensten aangeboden in een mobiele veldkeuken, die boven op de heuvel gestationeerd stond op het terrein van voetbalvereniging Sibbe. Piepers, jassen en, later op de dag, het rondbrengen van de warme maaltijden, onder aan de heuvel, in Valkenburg zelf. Onze eerste kennismaking leverde een bizarre aanblik op. Er was een watermassa door een woonomgeving geraasd. De verhalen, van bootjes door de straten, waar mensen op drie hoog iemand voorbij zagen varen. Huizen, met soms begane vloer eruit, straten leeg, met alleen het geluid van industriële drogers. Deze vier dagen maakten op ons een diepe indruk. Het zou de opmaat zijn voor de hulp aan het iets verderop gelegen drama, in de Vesder-vallei, globaal tussen Verviers en Luik", zo schrijven de twee.  

Facebook (FB), met zijn diverse groepen, waarin vrijwilligers verenigd zijn, was en is voor hen het communicatiemedium. "De filmpjes, van kolkend water, dat alles wat het tegenkomt meesleurde, mensen op de daken, die aan 1953 deden denken…. Dan is er de stilte, als het water – in de vorm van een muur van meer dan twee meter – zich terug heeft getrokken, en alles op een andere plek heeft achtergelaten. Ongeloof, als je het ziet, het lijkt een oorlogsgebied. En nu, na vier maanden, is het nog lang niet gedaan. Weliswaar is de openbare ruimte op vele plekken zichtbaar gekuist, maar het drama zit achter de voordeuren, waar veelal geleefd wordt op de hoger gelegen etages. Wat door optrekkend vocht vaak niet vanzelfsprekend is. Sommige wijken van dorpen zijn leeg, omdat de enige toegangsbrug vernield is. Auto’s op een hoop, puin langs de weg, infrastructuur die is ontregeld. Nu, na zes ritten naar deze vallei, dat niet het enigste rampgebied is, want ook in andere stroomgebieden, is de nood hoog. En dan komt er iets moois op gang, de spontane hulp van vrijwilligers, onder meer uit Nederland en Vlaanderen. De Waalse regering, het Waalse Rode Kruis, en leger: zij zijn vrijwel onzichtbaar in de eerste weken, na de ramp. Wellicht zijn ze overspoeld, niet door het water, maar door de gevolgen daarvan, en niet wetende hoe adequaat te reageren op de ontstane situatie. Het is nogal niet wat. Mooie initiatieven, op bijvoorbeeld het gebied van voedselvoorziening, waar die van een Luikse dame voor Anita en mij in het oog sprong. We hebben haar een paar keer bevoorraad, en zagen haar kleine keuken, waar ze in een kleine tien weken een 1780 maaltijden bereid had, die het predicaat driegangendiner dik en dwars verdienden. Vlamingen, die al vanaf het begin, elke weekend de rit van Oostende naar Verviers e.o. maken, 500 km op een dag, soms met viskramen, of zoals in juli, een met verse aardbeien, ijs en pintjes volgeladen ijscowagen. Klusploegen die mensen fysiek bijstaan. Vanuit Amersfoort, een gesponsord transport met alleen maar voedsel. En zo zijn er vele, vele mensen actief, naar hun vermogen. De organisatie is via Facebook,  in handen van diverse contactpersonen, in de verschillende dorpen, waardoor er gerichte hulp kan worden geboden. Op dit moment is het wachten op het drogen van de huizen, wat bevorderd wordt door het afbikken van het stucwerk om de stenen te kunnen laten ademen en daar werken deze jaargetijden niet erg aan mee. Dit schrijvende, begin november, is er de vraag naar warme kleding, dekbedden en elektrische warmtebronnen, het gas word namelijk pas op zijn vroegst in 2022 aangesloten. En met de feestdagen in het vooruitzicht zijn we voor de kinderen een soort goodiebags aan het vullen, waarvoor de inhoud aangeleverd wordt door Facebookgroepen, vrienden, kennissen of wat over was na een Sinterklaasruilbeurs. Een oproep om een dakkoffer te mogen lenen en stallingsruimte voor onze aanhanger werd ook positief beantwoord'.


Een greep uit de bedrijven, waarvan sommige meerdere keren aan de twee vrijwilligers doneerden: brood Jan Linders Venray, PLUS Guido van Dijck, Bakkerij Pijpers Blerick, Bakkerij Vedder Venray; vlees en snoepgoed Versmarkt Venray; diverse goederen Kringloop 2Switch, Garagesale Venray, Kringloop De Pilaar; 150 goodiebagtasjes editie 2021 Passiespelen Tegelen; rolkachel en klein huishoudelijk apparaten Camping de Oude Barrier; aanhangwagen en diverse financiële donaties voor onder andere  brandstofkosten door familie, vrienden en kennissen.


"We doen het kleinschalig, de opslagplek die we hebben is een kleine ruimte in ons appartement en een voortent op een camping. Dank aan eenieder die dit mogelijk hebben gemaakt", besluiten Anita Peeters en Jaap Gerssen, die samenwonen in Oudewater, maar regelmatig op camping de Oude Barrier in Smakt vertoeven.