Ziekenhuizen luiden noodklok

'Het kan zo niet langer'

Venray | De Limburgse ziekenhuizen Laurentius Ziekenhuis, Maastricht UMC+, SJG Weert, VieCuri Medisch Centrum en Zuyderland stellen in een brandbrief aan minister Hugo de Jonge dat ze op lokaal niveau op code zwart zitten. 'We zijn ervan overtuigd dat andere delen van Nederland binnenkort zullen volgen. Het kan zo niet langer'. 


'We zitten nu qua bezetting op het niveau van Kerstmis 2020: een situatie van Nederland in lockdown. Maar dit keer is er geen oplossingsperspectief – de maatschappij is immers open - maar het lijkt alsof de zorgorganisaties en medewerkers de enige zijn die dit gevoel van crisis en urgentie nog hebben. We voelen ons alleen staan in deze strijd. Kortom: deze situatie is niet meer vol te houden'.


De ziekenhuizen zeggen geen verdere toestroom van coronapatiënten meer aan te kunnen en dat het bijna niet meer lukt om patiënten buiten de regio Limburg te verplaatsen. 'We hebben hiervoor écht uw hulp nodig en hopen dat de regionale spreiding van coronapatiënten beter op gang komt. Door de stijgende aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames is Limburg de eerste regio die tegen de grenzen aan zit: we stevenen rechtstreeks af op een zorginfarct en het hele systeem loopt vast. Dat betekent feitelijk een code zwart op lokaal niveau'. Volgens de bestuurders is er geen dag te verliezen als het gaat om boosteren. Dat moet per direct worden ingezet ’voor alle ouderen, kwetsbaren en zorgmedewerkers in Nederland'.

'Code zwart dreigt. De besmettingen moeten omlaag'


Om de toestroom van coronapatiënten aan te kunnen zien de ziekenhuizen zich genoodzaakt om de coronazorg verder op te schalen en reguliere zorg af te schalen. Maar hier zit een grens, vinden de ziekenhuisbestuurders.

'Dan moeten we gaan snijden in oncologische zorg. Dat is onverantwoord. Bovendien zijn er vele duizenden andere patiënten die al maandenlang wachten op een behandeling. De noodzaak om deze mensen te helpen neemt elke dag toe. Als bestuurders van de vijf Limburgse ziekenhuizen vinden we dan ook dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om niet in een onhoudbare situatie terecht te komen: de besmettingen moeten omlaag’.