Dwarsdenken over woningbouw

Venray | De schreeuw om betaalbare koop- en huurwoningen klinkt ook in Venray steeds nadrukkelijker. Hoogste tijd voor een politieke werkgroep om vaart achter de huizenbouw te zetten, stelde Venray Lokaal-fractieleider Tino Zandbergen dinsdag tijdens de algemene beschouwingen. 


Door Henk Baltussen


De raad omarmde het plan en ook wethouder Jan Jenneskens deed dat. Het moet een werkgroep met dwarsdenkers worden, vond Zandbergen. "We moeten out-of-the-box gaan denken, in snelle bouwplannen, tiny houses, ombouwen van panden bij industrieterreinen, recreatiewoningen inzetten." Prima, vond Jenneskens. Maar hij temperde het enthousiasme enigszins door te stellen dat, hoe dwars er ook wordt gedacht, er niet aan te ontkomen is dat procedures moeten worden doorlopen. "Dat is ook de reden dat er nog steeds geen bouwkranen staan bij het bouwplan Leunen-Zuid. Daar loopt een bezwaar bij de Raad van State. Ik ben zeer voorstander van tijdelijke woningbouw met een looptijd van maximaal tien jaar. En binnenkort wordt meer duidelijk over de woningbouwplannen op De Brier." Daar zouden zo'n 220 woningen kunnen komen, was al eerder duidelijk.

VVD-fractieleider Bas Künen vond de tijd rijp voor een nieuwe woonwijk in Venray en meer sociale woningbouw. "Anders verdwijnt de jeugd uit Venray." Lizzy Bruno meldde dat Wonen Limburg graag wil bouwen, "maar er zijn niet genoeg grondposities." Daan Janssen zag nog meer beren op de weg: "Bouwers hebben te weinig personeel en materialen worden almaar duurder."