Onzekere financiële tijden, vlaggen, pastors, imams en simpeler schrijven

Venray | De gemeenteraad ging dinsdag tegen middernacht unaniem akkoord met de programmabegroting 2022-2025, waarin rekening wordt gehouden met inkomsten die de 130 miljoen overschrijden. Daar staan voor 2022 72.000 euro minder aan uitgaven tegenover. Een positief resultaat dus. Maar de jaren erna laten een verlies zien van jaarlijks ruim twee miljoen euro. Daar neemt de raad voorlopig genoegen mee, mede door de onzekere tijden. 


Door Henk Baltussen


Wat de miljoenenverschillen betreft op de gemeentelijke begrotingen van 2023, 2024 en 2025, daar heeft het college voorlopig geen oplossingen voor: 'We wachten af tot er een nieuw kabinet is dat met plannen komt voor de lange termijn', melden B en W. 'Als er meer duidelijkheid is over het financieel perspectief voor gemeenten zal het college direct weer de draad oppakken om onze begroting ook meerjarig sluitend te maken. Het doel is om vóór de raadsverkiezingen in maart 2022 dit de gemeenteraad aan te bieden, zodat de nieuwe raad tijdig weet waar aan toe te zijn. We gaan ervan uit  dat tegen die tijd Den Haag duidelijkheid heeft gegeven'. Veel aandacht kregen de zeven moties die werden ingediend. Hieronder komt een aantal voorbij.

Voortaan vlaggen in de raadzaal

Binnenkort 'wapperen' de Nederlandse, Limburgse en Venrayse vlaggen in de raadzaal van het gemeentehuis. Tevens krijgt artikel 1 van de Grondwet daar een plaats aan de muur. 


Op de PvdA, SP en VVD na, die niet van dit soort vlagvertoon houden, was er met 23 stemmen voor en vier tegen een ruime meerderheid voor het plan van Venray Lokaal en Samenwerking Venray. "Dit komt niet uit de lucht vallen", legde Tino Zandbergen (VL) uit. "Er is een toenemend aantal nieuwe Nederlanders en we zijn trots op Nederland en onze dorpen. Je mag best uitdragen dat je daarvoor staat." En dat heeft  niks met nationalisme te maken, aldus Zandbergen, die tevens vindt dat de Nederlandse vlag als symbool van de eigen identiteit in de raadzaal thuishoort.

Joep Gielens (ProVenray) weet niet of vlaggen tot meer verbinding leidt. Maar als decoratie, dat willen we wel steunen." Jan Hendriks (SP) is tegen dit soort vertoon, maar het zichtbaar maken van artikel 1 van de Grondwet vond hij wel een goed idee. Daan Janssen (D66) stelde voor om dan ook maar de Europese vlag op te hangen. Daar kreeg hij de handen niet voor op elkaar. Guus Reintjes (CDA) had wel oren naar de motie. "Het brengt een beetje schwung in de raad. En het kan al over een maand worden geregeld."  De tekst van artikel 1 van de Grondwet luidt letterlijk: 'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan'.  De tekst krijgt een plek in de raadzaal en op een centrale publieke plek ergens in de gemeente. 

Teksten in begrijpelijker Nederlands 

Unaniem stemde de gemeenteraad dinsdagavond in met een door zeven fracties ingediende motie (alleen het CDA diende de motie niet mee in), waarin het college wordt opgedragen erop toe te zie dat de schriftelijke communicatie op alle niveaus in begrijpelijker Nederlands gebeurt. 


"De kloof tussen overheid en burgers wordt steeds  groter", vond Tino Zandbergen (Venray Lokaal). Daarom wordt het ook steeds belangrijker om in eenvoudiger Nederlands met elkaar te communiceren." Harrie van Oosterhout (VVD) pleitte al eerder een paar keer voor begrijpelijker taalgebruik. "En wij (de partijen, red.) kunnen er soms ook wat van", voegde Daan Janssen (D66) toe.

De oorspronkelijk motie gaf aan dat 'waar kan, de schriftelijke communicatie op B1-niveau de norm moet zijn'. B1 staat voor eenvoudig Nederlands, een niveau waarop het overgrote deel van de bevolking mee uit de voeten kan, ook mensen die geen hoge of geen opleiding hebben gehad. Dat vond wethouder Cor Vervoort wat veel van het goede. "Zoals het er nu staat, gaat dat betekenen dat we voortaan langs alle teksten de liniaal moeten gaan leggen." Hij kon wel met de motie instemmen als zou worden toegevoegd dat 'het doel B1-niveau moet zijn'. Dat gebeurde, waarna Vervoort meeging en aanvulde dat het taalgebruik zeker beter kan. "Het is een constant proces." 

Subsidie pastor, dominee, imam onder de loep

Moeten geestelijk bedienaren zoals pastoors, imams, dominees, rabbijnen (de rij is langer) worden gesubsidieerd uit overheidsgelden, wat nu gebeurt? Nee, vonden VVD, SP, ProVenray en PvdA en ze legden dat vast in een motie. Na een aanpassing stemde alsnog de kleinst mogelijke raadsmeerderheid ermee in. 


Alleen CDA en Samenwerking Venray vonden het geen goed plan. Het stak de vier dat geestelijk bedienaren geen verantwoording hoeven af te leggen over de besteding van de subsidie, terwijl anderen die subsidies krijgen dat wel moeten doen. Tevens is volgens de motie-indieners de scheiding tussen kerk en staat vanwege de subsidieverstrekking in het geding. Wethouder Chantal Nijkerken billijkte de motie aanvankelijk niet. "De subsidie is reeds beschikt voor volgend jaar", zei ze. Ze stelde voor in het voorjaar de criteria voor de subsidieverstrekking te bekijken en naar de wijze van verantwoording. "Daarmee kunnen wij ook instemmen", zei Theo Francken (Venray Lokaal). Dat deed ook D66.