Het pleinfeest in Overloon op de elfde van de elfde werd dinsdag alsnog afgelast.
Het pleinfeest in Overloon op de elfde van de elfde werd dinsdag alsnog afgelast. Archieffoto Peel en Maas

Horeca snapt het niet

VENRAY | Voor de tweede keer op rij kan Enkeltje Venray als opening van het carnavalsseizoen niet doorgaan. Voor de tweede keer zit covid-19 de carnavalisten en de horeca in Venray dwars. Een paar kilometer zuidelijk van Venray trad Rowwen Hèze twee dagen op rij op in eivolle feesttent in America. 


Niet uit te leggen, aldus de Venrayse horeca, die tevens met een fikse schadepost zit opgescheept. "Dit is onverkoopbaar en onverteerbaar", meent Gijs Schapendonk, uitbater van Proeflokaal Goesting in Venray en voorzitter van de Venrayse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Hij kan de veiligheidsregio niet meer volgen in haar besluiten. "Als je bedenkt dat afgelopen weekeinde de twee concerten van Rowwen Hèze in America met vele duizenden bezoekers wel mochten doorgaan, dan is dat niet meer uit te leggen. Het 'grote geld' krijgt voorrang op de kleine jongens."

Overigens leeft Schapendonk niet onder een steen en is er zich van bewust dat het aantal coronabesmettingen in Noord-Limburg de pan uitrijst. "Over volksgezondheid hebben wij niks te vinden. Dat krijgt hoe dan ook voorrang. Vrijdag is er contact geweest met burgemeester. Hij zei dat Enkeltje Venray omwille van de situatie in de ziekenhuizen niet door kan gaan. Natuurlijk snap ik de overweging, maar maak het dan wel eenduidig." De voorbereidingen voor Enkeltje Venray waren uiteraard al in gang gezet door Schouwburg Venray en de horecazaken Hulsman, Het Moment en Goesting. Alles is nu stopgezet. "We zitten nu met een schadepost van tussen de twintig- en dertigduizend euro", zegt Schapendonk. "Dat willen we in overleg met de gemeente verhalen op de veiligheidsregio." Enkeltje Venray wordt donderdag wel in mini-vorm gehouden. De opening is 's morgens bij Hulsman, waarna via Het Moment de opening van het carnavalsjaar bij Goesting wordt afgesloten. En volgend jaar? "De eerste boeking voor elf november in 2022 ligt al vast", meldt Schapendonk.