Vivara-directeur Jan Thomassen (links) en TrPV-voorzitter André Tonen op de plek waar het VVV-infopunt komt.
Vivara-directeur Jan Thomassen (links) en TrPV-voorzitter André Tonen op de plek waar het VVV-infopunt komt. Foto: Antoon Jeuken

VVV verhuist naar Vivara-winkel

Venray | De VVV verlaat De Borggraaf, gelegen onder de rook van de Grote Kerk, om haar intrek te nemen in de winkel van Vivara aan de Grotestraat in Venray. Dat wil tevens zeggen dat het toeristisch infopunt na bijna vijf jaar terugkeert naar het Venrayse winkelcentrum. 


Op 1 februari volgend jaar zwaaien de deuren van de VVV Venray nieuwe stijl open. Daarmee komt tevens een einde aan de zoektocht naar een nieuwe VVV-locatie die Toeristisch en recreatief Platform Venray (TrPV) een jaar geleden inzette. De ongeveer twintig vrijwilligers hebben inmiddels te horen gekregen dat ze bedankt worden voor hun jarenlange inzet, ook van de diensten van de enige betaalde medewerker bij de VVV wordt na 1 februari geen gebruik meer gemaakt, laat André Tonen weten.

Hij is sinds september van dit jaar oud-voorzitter van Venray Bloeit, maar nog wel voorzitter van het TrPV, waar de VVV onder valt. Tonen, die in april ook het voorzitterschap van TrPV opgeeft, wil voor zijn afscheid de transitie van de VVV goed afronden. "En dat gaat gebeuren, denk ik", zegt Tonen. "Een betere plek in het Venrayse centrum is nauwelijks denkbaar. Daarbij wordt het partnerschap met Vivara niet alleen een hele bijzondere, voor beide partijen wordt het tevens het meest eenvoudige en effectieve samenwerkingsverband dat je je maar voor kunt stellen. Het TrPV hoeft geen zaken meer te regelen als inkoop, boekhouding, het werven van nieuwe medewerkers en ga zo maar door. De rol van ons is louter toezichthoudend. We betalen ook geen huur aan Vivara maar fee, noem het een vergoeding. Daar zit alles in: de huur, administratiekosten, telefoonkosten, personeel, noem maar op." De vergoeding waarover Tonen spreekt is lager dan de huurkosten die het TrPV momenteel aan de gemeente Venray betaalt voor huisvesting van de VVV in Borggraaf. "En die huur is al niet hoog", zegt Tonen, die spreekt van een win-winsituatie.

VVV keert na bijna vijf jaar terug in Venrays winkelhart

Dat doet ook Vivara-directeur Jan Thomassen, die blij is dat hij de VVV onderdak mag en kan bieden. "Ik noem het een complementaire samenwerking. De winkel van Vivara exploiteert de VVV, dat onderdeel wordt van de winkel. De inkopen en de boekhouding van de VVV nemen wij over. Maar we kunnen ook nieuwe VVV-producten ontwikkelen. We hebben op het gebied van ontwerpen en ontwikkelen alles zelf in huis. Er is een basisarrangement dat een VVV sowieso moet aanbieden. Natuurlijk doen we dat hier ook. Onze winkelmedewerkers worden ingezet om de  VVV-post te bemannen. Ze krijgen allemaal een cursus aangeboden om zich de materie van de VVV eigen te maken, zodat ze de toeristen en andere bezoekers adequaat van dienst kunnen zijn. Esther Thomassen geeft daar leiding aan. Bijkomend voordeel is dat zij Venray op haar duimpje kent."  Esther is de zus van Jan Thomassen en  filiaalmanager van de Venrayse Vivara-winkel die momenteel zes medewerkers in dienst heeft. "Mochten er door een grotere toeloop meer medewerkers nodig zijn, dan zorgen we daarvoor", zegt Jan Thomassen. 


Vivara is gespecialiseerd in producten voor een diervriendelijke tuin en biedt ze in een breed assortiment aan. Het bedrijf, met momenteel 350 medewerkers in dienst en een huidige omzet van jaarlijks 65 miljoen euro, heeft inmiddels zijn vleugels uitgeslagen in enkele andere Europese landen. De producten in de winkels worden bijna allemaal door Vivara zelf ontwikkeld. "Dat gebeurt in nauwe samenwerking met organisaties als Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland", legt Thomassen uit. De missie van Vivara is niet alleen geld verdienen, maar ook het leefmilieu van plant en dier verbeteren, aldus de geboren en getogen Venraynaar. "Van elk product dat wordt verkocht gaat een deel van de opbrengst naar deze partners."

Afbeelding