Sjeng en Mia Coemans genieten nog steeds samen van het leven.
Sjeng en Mia Coemans genieten nog steeds samen van het leven. Foto: Henk Lammen

'We zijn gelukkig met elkaar'

Venray | Sjeng Coemans (92) en Mia Coemans-Gelders (85) uit Venray vieren op maandag 15 november hun diamanten huwelijksfeest. Als paar delen ze nu al 65 jaar lief en leed. "We zijn gelukkig met elkaar."


Het onvervalste dialect verraadt dat Sjeng en Mia hun roots in het zuiden van het land hebben. Sjeng Coemans is afkomstig uit Schin op Geul, zijn vrouw Mia uit Wylre. In Strucht, een buurtschap in de gemeente Valkenburg aan de Geul, leerden ze elkaar kennen tijdens de kermis. "We vonden elkaar leuk, de vonk sprong over. Ik heb haar die avond naar huis gebracht, werd ik meteen gekeurd", lacht Sjeng. "Ze vonden me nog te jong", vult Mia, de oudste van acht kinderen, aan. Na drie jaar verkering kochten beiden een huis aan de Stationsstraat 9 in Voerendaal. Beiden zijn afkomstig uit families van harde werkers. Sjeng Coemans werkte als elektricien voor verschillende bazen, alvorens hij in dienst trad bij de gemeente Valkenburg. Mia werkte in die tijd als dienstmeid bij een boerenbedrijf in Voerendaal. Na enkele jaren verkasten zij en kochten een huis in Schin op Geul. Later bouwden zij een eigen huis in de buurtschap Strucht. Sjeng, hij diende als dienstplichtig militair twee jaar in Nederlands-Indië, is de man met het hart op de juiste plek en was de grote regelaar in het dorp. Elektriciteit aanleggen in grote feesttenten, of een klein klusje bij een dorpsgenoot. Niemand deed tevergeefs een beroep op hem. Naast de zorg voor hun gezin, twee meiden en helaas drie heel vroeg overleden jongens, was ook Mia een vrouw die voor iedereen klaarstond. Ze poetste de kerk, was meer dan 40 jaar lid van het kerkkoor, en met haar grote hobby handwerken maakte ze kledingstukken voor jong en oud. Voor haar twee meiden was haar niets teveel, samen stonden ze altijd klaar voor de dochters Agnes en Marianne, hun drie kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.

In april van dit jaar belandde Mia Coemans in het ziekenhuis in Brunssum. Al snel bleek dat een zorghuis de beste optie was om samen verder door het leven te kunnen gaan. Dochter Agnes, wonend in Merselo, zocht in Zuid-Limburg, maar kwam uiteindelijk in Venray uit om een geschikte locatie te vinden. In het Tryneshuis hebben ze hun plekje gevonden, de verhuizing van Zuid- naar Noord-Limburg kostte het diamanten bruidspaar weinig moeite. Het Tryneshuis staat op het Servaasterrein in Venray. Rondom het huis kijken ze uit op een mooie bloementuin, die wordt onderhouden door cliënten van de GGZ-instelling. Vlakbij ligt een dierenweide, die de medewerkers regelmatig met de bewoners bezoeken.


"Het is een geweldige locatie", zegt Mia. Haar man knikt instemmend. "We hebben hier ons eigen stekkie, het is hier mooi in het groen en we worden de hele dag door prima verzorgd. Gezellig hè Sjeng?" Met een glimlach bevestigt hij de woorden van zijn liefde. "We zijn hier geweldig opgevangen." Aan de muur van hun woonkamer hangen diverse schilderijen. Als lid van schilderscollectie De Kwasten van Schin was Sjeng Coemans een verdienstelijk kunstenaar. Het recept van hun liefde: 'gewoon doen'. En voor hem iedere avond een borreltje, terwijl de koffiekan altijd binnen handbereik van zijn vrouw is.

Afbeelding