Flatbewoners boeken succes met afvalinzameling

VENRAY | Flatbewoners krijgen te maken met een andere manier van afvalinzameling dan andere Venraynaren. Het PMD-afval (plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken) wordt vanaf 1 maart volgend jaar wekelijks opgehaald in plaats van tweewekelijks, wat aanvankelijk de bedoeling was. Ook voor de inzameling van GFE-afval (groente, fruit, etensresten) worden flatbewoners tegemoet gekomen in hun wensen. 


Door Henk Baltussen 


Dat laatste betekent dat  bij flats en appartementencomplexen (waar de zogenoemde hoogbouwbewoners wonen) naast de restafvalcontainer een kleine  container voor GFE-afval komt te staan. Die kan alleen gebruikt worden door hoogbouwbewoners die ook al de restafvalcontainer gebruiken. Die kleine GFE-container kan op elk moment worden gebruikt. Dat was ook de wens van dertien VvE's (Vereniging van Eigenaren) van flats die zich hard hebben gemaakt voor de aanpassingen. Een vijfkoppige kerngroep voerde daarover gesprekken met de gemeente Venray, waaronder flatbewoner Theo Swinkels. "Door de inzet van de VvE’s heeft de gemeente de eerder door de raad vastgestelde plannen bijgesteld", meldt Swinkels opgelucht. "Er was in de nieuwe plannen voor het inzamelen van afval geen aandacht voor de specifieke situatie van appartement bewoners. Eerder was het de bedoeling dat hoogbouwbewoners, die meestal klein behuisd zijn, hun PMD-afval in huis moetsen gaan bewaren, omdat het tweewekelijks aan huis opgehaald zou worden. Dat zou overigens ook eiden tot een groot aantal zakken op straat, omdat er veel gezinnen op een klein stukje wonen." Door de aanpassingen is dat nu rechtgetrokken volgens Swinkels die de gemeente Venray een pluim geeft omdat ambtenaren goed hebben meegedacht om het probleem tot een oplossing te brengen. "Ze zijn zelf bij flatbewoners gaan kijken naar de situatie. De conclusie was dat er inderdaad wat aanpassingen nodig waren."

Op de VVD Venray na, stemden de andere zeven fracties in met het nieuwe afvalbeleid. "De VvE's zijn, geïnspireerd door de kritiek van de VVD Venray, geprikkeld geraakt en hebben zich verenigd. Er deden dertien VvE's mee. Natuurlijk krijgen de VvE's die niet meededen ook een extra container voor GFE-afval. Voor die lediging hoeft de bewoner niet meer te betalen, omdat de kosten in het vastrecht zijn opgenomen", zegt Swinkels. "Nu stoppen hoogbouwbewoners GFE-afval bij het restafval. Dat is dus niet meer nodig. In de eerdere plannen zijn de tarieven voor iedereen gelijk, terwijl flatbewoners geen tuinafval aanbieden. Een staaltje van minder service en hogere kosten. In de bijgestelde plannen is dit probleem opgelost." Swinkels gaat ervan uit dat de aanpassingen geen extra kosten voor de gemeente Venray inhouden. "Dit is een mooi voorbeeld hoe anno 2021 burgers nog invloed kunt uitoefenen op al door de raad vastgestelde plannen."