Pad onder A73 erg onzeker

SMAKT |  Na zeven jaar touwtrekken en vage beloftes, lijkt een wandelpaadje langs de Loobeek onder de A73 bij Smakt toch een brug te ver. Dat mag de conclusie zijn na een gesprek van de Dorpsraad Smakt-Holthees op 2 november met Waterschap Limburg en de gemeente Venray.


De dorpsraad had op het onderhoud aangedrongen, omdat het wel erg lang stil bleef rondom de onderdoorgang. De bedoeling van de Smakter afvaardiging met dorpsraadvoorzitter Rob Poels en Jan Koopmans (al vanaf 2014 betrokken bij de plannen, red.) was om het plan weer vlot te trekken en stappen vooruit te maken. Maar ze kwamen van een koude kermis thuis. "Er was alleen maar tegengas", moet Poels tot zijn leedwezen constateren. "Het water zou daar niet schoon genoeg voor zijn, de onderdoorgang te laag voor wandelaars en de doorstroom van het water op die plek niet voldoende. Eigenlijk kregen we te horen 'het kan niet'. Ook Rijkswaterstaat, dat de snelweg beheert, zou tegen zijn."

Het pad is een service voor wandelaars om makkelijker en sneller onder de snelweg door te kunnen lopen, zodat niet van de route hoeft te worden afgeweken. Het enige alternatief om de A73 bij Smakt als wandelaar te 'overbruggen' is het Spurkt-tunneltje. Dat betekent een omweg van 1,8 kilometer, om de route weer op te kunnen pikken. Daarbij meende de dorpsraad met het plan aan te kunnen sluiten bij de omvangrijke werkzaamheden van het waterschap, om de Loobeek weer te kunnen laten meanderen. 


Het plan is in overleg met  Patrick van der Broeck ontwikkeld. In eerste instantie deed Van der Broeck dat in zijn rol als gedeputeerde van Limburg, later als dijkgraaf van Waterschap Limburg. Ook de gemeente Venray omarmde het plan, de politiek was voor en een ambtenaar stelde voor de wandelaars via een trekpontje onder de A73 door te laten varen. "De beheerskosten zouden te duur uitvallen", laat Poels weten. "Maar die zijn minimaal, hebben we laten weten. Al eerder is afgesproken dat daarover goede afspraken met de dorpsraad zijn te maken."


Vervolg op pagina 7.