Afbeelding
Foto: Persfoto

Wereldpremière Mass of Victory in Grote Kerk

Venray | De traditionele hoogmis in de Grote Kerk wordt komende zondag anders ingevuld dan anders. Gewoonlijk wordt de hoogmis opgeluisterd met gregoriaanse gezangen door het kerkkoor. Dit keer krijgt vocaal ensemble Canto Rinato uit Schinveld de gelegenheid om op een speciale manier, met de wereldpremière van Mass of Victory.  te vieren dat er een einde is gekomen aan de noodgedwongen anderhalf jaar durende lockdown. 


Canto Rinato werd in 2009 door dirigent Anton Kropivšek opgericht. Met een 22-tal geselecteerde zangers, komend uit de gehele provincie Limburg en zelfs grensoverschrijdend wonend, durfde hij het aan om een muzikaal niveau te ambiëren, dat boven het gemiddelde van de Nederlandse ensembles ligt.


Zoals hij het zelf omschrijft, zoekt hij de stilte achter de noten, 'aan de muziek achter de noten dient vormgegeven te worden'.


Het ensemble Canto Rinato geniet inmiddels bekendheid in de wijde omtrek en bracht het ensemble zelfs tot in Slovenië, waar een succesvolle concertreis de zangers via de Dom van Salzburg naar onder meer de kathedraal van Ljubljana bracht.


Ook meerdere concerten in de grensregio Aken en Heinsberg, een concert voor de Deutsche Fussballbund, de DFB, en deelname aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade mogen als hoogtepunten in het korte bestaan van Canto Rinato worden gezien. De muziekkeuze c.q. het repertoire van Canto Rinato omvat vele stijlen en periodes uit de muziekgeschiedenis met een voorkeur voor eigentijdse religieuze en wereldlijke muziek. Vaak worden er ook composities en arrangementen van dirigent Anton Kropivšek in het repertoire opgenomen. In november 2015 werd de eerste cd van Canto Rinato gepresenteerd.


Toen eind 2019 Canto Rinato werd uitgeroepen tot Beste koor van Limburg, stond de concertreis naar Berlijn op het programma en werd het jaar afgesloten met de KRO-tv-mis, die live werd uitgezonden vanuit de kerk in Waubach. Nadat enkele weken later, begin 2020, het eigen kleine korenfestival Beautiful Voices was gerealiseerd, brak de coronapandemie uit. Abrupt werd het stil in de korenwereld. Zoals in heel Nederland werd zingen in groepsverband lange tijd uitgesteld.


In deze repetitieloze periode heeft Anton Kropivšek een mis gecomponeerd en opgedragen aan zijn vocaal ensemble Canto Rinato met als titel Mass of Victory. 2020 was immers het Beethovenjaar en dat inspireerde Kropivšek om met thema's uit Beethovens rijke repertoire een volledige nieuwe mis te componeren.

Niet alleen als ode aan Ludwig von Beethoven, maar ook als signaal van hoop en vreugde op betere tijden. Het resultaat mag zeer bijzonder genoemd worden. Bekende thema's zoals, uit de 1e de 5e en 9e symfonie komen voorbij, maar ook uit minder bekende werken van Beethoven zijn motieven in de compositie verwerkt.


Ondanks alle repetitiebeperkingen heeft Canto Rinato kans gezien om deze composities in te studeren.


Deken Ed Smeets van de Grote Kerk geeft voor deze gelegenheid graag zijn medewerking om deze feestelijke mis in Venray mogelijk te maken. De wereldpremière  in de kathedraal van de Peel in Venray is bij te wonnen op zondag 7 november om 9.30 uur.