Afbeelding
Foto: Eigen foto

CDA krijgt links en rechts om de oren

VENRAY | Of het CDA had dinsdagavond zijn dag niet, of voelde zich niet senang in zijn nieuwe rol als oppositiepartij of had zich niet goed voorbereid waardoor hoon(gelach) van andere partijen zijn deel werd, zeg het maar. Hoe dan ook; een curieus optreden tijdens de raadsvergadering van dinsdag mondde uit in stofhappen voor een dolende partij. 


Door Henk Baltussen


Het leek of de CDA-raadsleden Leo Philipsen, Jac Derikx en Guus Reintjes, die het woord voerden, met elkaar hadden afgesproken om eens flink op de trom te gaan roffelen. Lees, duchtig oppositie voeren. Dat dat niet zo eenvoudig is, bleek dinsdag. Het CDA kwam daarbij met amendementen op de proppen die stuk voor stuk sneuvelden.

Al meteen bij het eerste bespreekpunt beet het CDA in het stof. Bij wel of geen zonnepark bij Castenray zei het CDA ja en kreeg daarbij steun van D66. De andere partijen begrepen het CDA niet (D66 zei eerder volmondig ja, CDA twijfelde) 'dat met zijn stemgedrag de eigen regels van de raad geweld aan deed'. Het vaststellen van het Accommodatiebeleid Jeugd en Sport 2021-2025 (waar uiteindelijk iedereen mee akkoord ging) liep uit in een soap met het CDA in een bedenkelijke hoofdrol. CDA-woordvoerder Jac Derikx voerde twee amendementen ten tonele die bij velen op de lachspieren werkten en tegelijkertijd wenkbrauwen deden fronsen. Derikx pleitte ervoor om tennisbanen in te ruilen voor padelbanen. Padel is een sport die het midden houdt tussen tennis en squash en wordt in Venray niet beoefend. Hij brak al eerder een lans voor padel. Toen zei oud-wethouder Anne Thielen (CDA) dat er ruimte is voor innovatie, dus ook voor padel. Derikx ging toen akkoord. "En nu dit  amendement", smaalde Toon Kerkhoff (Venray Lokaal). Daarin stond ook al een bedrag in opgenomen van 150.000 euro. Waar dat op was gebaseerd? "Nergens op", zei Derikx. "Het is zomaar een bedrag. Ben ik heel eerlijk in. Oké, dan trekken we dat bedrag maar weer in." En ook het amendement. "Ik ben blij met de reacties van de raad en de wethouder. Er is in elk geval meegedacht, de tennisclubs weten waar ze aan toe zijn. Een succes wat we binnen hebben gehaald." Monden vielen hier en daar open. Zegers (D66) kon nog stamelen: "Eenvoudig om zo succes binnen te halen." 

Bernie van Lierop (Samenwerking Venray) deed er nog een schepje bovenop: "Het lijkt wel of het CDA de weg kwijt is en dat Derikx twee padels kwijt is." Ook een amendement van Derikx om tennisclubs met de kleedaccommodaties gelijk te trekken met andere buitensportclubs verzandde in een moeras." Reintjes probeerde nog de meubelen te redden door een amendement bij het punt 'bezwaarschriftencommissie' over de streep te loodsen. Vergeefse moeite. 


En dan was er ook nog de stemming over het zonnepark bij Castenray, waarin de Venrayse energiecoöperatie Beepower belangen heeft. Derikx is penningmeester van die club. Dat weerhield hem niet om aan de stemming deel te nemen. Het CDA blijft moeite hebben met het scheiden van dubbele petten. Toch een lichtpuntje: CDA-raadslid Martijn Direks komt uit Castenray en onthield zich wel van stemming.