Opnamestop en afschaling zorg VieCuri, zorgen door oplopende cijfers

VENLO/Venray | Door de grote toestroom aan coronapatiënten heeft ziekenhuis VieCuri vanaf maandag 1 november een deel van de gewone zorg afgeschaald én de inhaalzorg stopgezet. Dinsdag werd een opnamestop afgekondigd. Dit betekent dat een aantal geplande operaties wordt afgezegd als dat medisch verantwoord is. 


Door Henk Baltussen


Een opnamestop wordt afgekondigd als ziekenhuizen geen plaats meer hebben om nieuwe patiënten op te nemen. Patiënten kunnen wel terecht op de Spoedeisende Hulp. De eerste opvang voor acute zorg is gewaarborgd. Of ze daarna kunnen worden opgenomen, dat is de vraag. De maatregelen houden ook in dat twee van de acht OK’s voorlopig vijf dagen zijn gesloten, in plaats van drie dagen.

"Wij vinden dit verschrikkelijk maar noodzakelijk", zegt IJsbrand Schouten, voorzitter Raad van Bestuur VieCuri. "We maken ons grote zorgen over het welzijn van onze medewerkers. Het probleem is dat de instroom aan voornamelijk coronapatiënten heel snel is gekomen en veel is. De situatie moet werkbaar blijven voor onze toch al overbelaste medewerkers."

De afspraken op de poli’s gaan vooralsnog gewoon door. En ook de acute zorg, verloskundige zorg, cardiologische spoedzorg en de zorg aan patiënten met kanker blijven overeind. Het ziekenhuis benadrukt dat wanneer je niet gebeld wordt als patiënt, je afspraak gewoon doorgaat. Huisartsen kunnen nieuwe patiënten blijven doorverwijzen.

Schouten: “We stellen operaties en behandelingen alleen uit, als dat medisch verantwoord is. Met de inhaalzorg waren we gelukkig al erg goed op dreef. Zo’n 80 procent van die zorg hebben we al kunnen leveren. Wij vinden dit verschrikkelijk voor de patiënten die dit nu wéér treft. Alles wat helpt om de instroom in het ziekenhuis te beperken, juichen we toe. Het vaccineren tegen het coronavirus is een vrije keuze. Iedereen ontvangt van ons de best mogelijke zorg. Maar wij zien dat vaccineren tegen het coronavirus echt helpt. Het grootste deel van onze opgenomen coronapatiënten is niet gevaccineerd.”


Venray

Voor Venray, waar bij VieCuri aan de Merseloseweg maandenlang een speciale huisartsenpost voor coronapatiënten was ingericht, zijn nog geen specifieke plannen ten aanzien van covid. "Maar alles wat ons kan helpen, wordt overwogen", aldus een woordvoerder.


Wat zijn de cijfers die op dit moment bij covid-19 horen bij VIeCuri? 

Woordvoerder:  "In twee weken tijd hadden we bijna vijftig opnames, een enorme stijging ten opzichte van de weken ervoor. Donderdag 21 oktober nam VieCuri dertien covid-patiënten op, hiervan lagen er negen op de verpleegafdeling en vier op de IC. Maandag 1 november zijn 29 coronapatiënten opgenomen, van wie 24 op de verpleegafdeling en vijf op de IC. Sinds het weekeinde van 23 en 24 oktober zien we dus meer dan een verdubbeling van het totaal aantal coronapatiënten." 


Hoeveel plekken heeft de ic nu en hoeveel daarvan zijn coronapatiënten?

Woordvoerder: "Onze IC-capaciteit is normaal zestien bedden. Maar dat halen we nu vaak niet door onder andere personele krapte. Gemiddeld zitten we nu op zo’n twaalf bedden die operationeel zijn. Daarvan zijn er nu vijf bezet door covid-patiënten. Als in het najaar meer bedden nodig zijn, door bijvoorbeeld covid of griep, en ons wordt gevraagd op te schalen, dan wordt het een moeilijk verhaal. We maken ons grote zorgen over het welzijn van onze medewerkers. Het is wat dat betreft een onzekere tijd." 


Met welk moment eerder deze coronacrisis is deze situatie vergelijkbaar?

"Een vergelijking is er niet. We hebben nu de combinatie van de reguliere zorg, inhaalzorg, het winterseizoen (luchtweginfecties) en de covid-zorg. Die combinatie is nieuw en die optelsom zorgt voor de enorme drukte. En het is pas november. We staan nog slechts aan de vooravond van het griepseizoen. Op sommige afdelingen is de situatie nu al nijpend, op andere valt het mee." 


Zijn de vele besmettingen in deze regio, die pas later doorwerken in de ziekenhuizen, zorgelijk voor VieCuri? 

Woordvoerder: "Ja. wij maken ons zorgen over de stijgende cijfers. En over het welzijn van onze medewerkers. Het probleem is dat de instroom aan voornamelijk coronapatiënten heel snel is gekomen en veel is. We kunnen niet anders dan zorg afschalen. Enerzijds om de situatie werkbaar te houden voor onze toch al overbelaste medewerkers. Anderzijds om veilige zorg te kunnen blijven bieden aan onze patiënten."


Is duidelijk welke groeperingen in deze regio de besmettingen oplopen?

"We zien een heel divers spectrum aan patiënten. We zien zowel mensen die wel en niet gevaccineerd zijn, jong en oud. Zeker de oudere patiënten hebben vaak te maken met onderliggend lijden. Wat we vooral zien zijn mensen die heel erg ziek zijn en die onze hulp heel hard nodig hebben." 


Worden al covidpatienten uit deze regio overgeplaatst naar andere ziekenhuizen? Krijgen jullie misschien coranapatiënten uit andere regio's?

Woordvoerder: "Wij nemen geen patiënten over. Wij zoeken juist ziekenhuizen die patiënten van ons kunnen overnemen. We hebben zelfs te maken met het dubbele aantal covid-patiënten dat wij volgens de zogenaamde fairshare 'zouden moeten' opnemen. Het fairshare-principe' betekent dat ieder ziekenhuis naar rato van de hoeveelheid faciliteiten, een bepaald aantal covid-patiënten krijgt toebedeeld. In de tweede en derde coronagolf werkte dat erg goed. Nu zitten alle ziekenhuizen al aan hun max. En dus kan bijna geen één ziekenhuis patiënten overnemen van een ander."