Afbeelding
Foto: Persfoto

Venray herrezen uit het puin (6)

Venray | De expositie Venray herrezen uit het puin is te zien in het  Venrays Museum. In Peel en Maas wordt in een serie de tentoonstelling in delen belicht. Deel 6: Gezondheid. 


Jet van Ass is 19 jaar als ze zich meldt bij Erna Raedts om bij de gezinsverzorging te gaan werken. Het is dan 1965. De gezinsverzorging is al tien jaar gevestigd in huize San Damiano. Om gezinsverzorgster te worden, moet Jet een half jaar naar Sittard. Daar krijgt ze in het Scheef Hoes de theorielessen, die ze als gezinsverzorgster nodig heeft. De opleiding moet ze zelf betalen, maar als ze haar stage van een jaar in Hoensbroek loopt is de opleiding gratis. Dat doet ze dus.


Jet is op 23 maart 1939 geboren. Ze is de eerste in het gezin Van Ass. Haar vader en moeder betrokken na het trouwen een boerderij aan de Deurnseweg en begonnen een gemengd bedrijf. Na Jet worden nog vier jongens een meisje en drie jongens geboren. Met negen kinderen is het gezin compleet. Jet gaat naar de lagere school in Ysselsteyn en daarna twee jaar naar de huishoudschool in de Eindstraat. Als ze die af heeft, is er thuis werk genoeg. Ze doet alles wat er moet gebeuren op de boerderij. Koeien melken vindt ze leuk. En als ze de goede man was tegengekomen, was ze ook boerin geworden. Maar als die niet langs komt, besluit ze aan de opleiding gezinsverzorgster te beginnen.


Na de stage in Hoensbroek mag ze in Venray en omgeving beginnen. Als in een gezin de moeder niet meer in staat is om voor de kinderen en het huishouden te zorgen, wordt Jet of een van haar collega’s erop afgestuurd om de huishoudelijke taken te verrichten. Vaak wordt ze naar een groot gezin gestuurd, omdat ze als oudste van een groot gezin veel ervaring heeft. Het is geen van baan van 9 tot 5. Ook het avondeten hoort nog bij het huishouden. Als het een boerengezin betreft, mag ze niet mee melken of oogsten. Dat hoort niet bij het huishouden.


Ze verdient niet veel en moet het meeste thuis afgeven. Maar als ze op haar 23ste trouwt, heeft ze toch een tweepersoonsbed gespaard. De zaterdagavonden in San Damiano zijn haar altijd bijgebleven. Dan kwamen alle gezinsverzorgsters bij elkaar. Erna Raedts wachtte hen op met koffie en krentenbrood.


Venray herrezen uit het puin, een expositie over de wederopbouw 1944-1970. Openingstijden: vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur. Website www.venraysmuseum.nl.

Op de foto vijfde van rechts Jet van Ass.