Uniek experiment van Ysselsteynse dorpsondersteuner

VENRAY | Gaat het werken wat Linda Custers, dorpsondersteuner in Ysselsteyn, voor ogen heeft? Dat is ook voor haar de grote vraag. Zondag 14 november brengt ze twee verschillende partijen bij elkaar in dorpshuis de Smelehof. De ene partij stalt daar een keur van goederen uit die gratis door anderen mee te nemen zijn. "Geen idee hoe dat uit gaat pakken", zegt Custers. "Ik weet ook niet of dat ergens anders al eens gebeurde. Zie het maar als een pilot."


Door Henk Baltussen


In haar rol als dorpsondersteuner komt ze met verschillende mensen in Ysselsteyn aanraking. Zo merkte Custers dat sommigen niet goed wisten wat ze met goede en gebruikte, maar overbodig geworden spullen aan moesten. "Dat herkende ik zelf ook", zegt de eerste dorpsondersteuner ooit in Ysselsteyn. "Soms zijn spullen te goed voor de prullenbak en het gedoe wat je hebt als je ze op marktplaats zet, daar zit ik ook niet op te wachten. Daar hebben dus meer mensen last van. Aan de andere kant kom ik aanraking met mensen die het minder breed hebben. Die best wat spullen gebruiken, zoals babyspullen, speelgoed of kleding. Ik begin na te denken hoe deze twee groepen bij elkaar te brengen. Zodat de een laagdrempelig van zijn spullen af kan komen en daar de ander mee helpt."


Simpel 

De uitkomst is een spullenmarkt (een passende naam moet ze nog verzinnen) in de Smelehof. De opzet is simpel: Mensen die spullen kwijt willen reserveren 14 november van 10.00 uur tot 12.00 uur een tafel waar ze hun tweedehands zaken uitstallen. Bezoekers kunnen vervolgens gratis shoppen. "Zo raakt de een van zijn spullen af, de ander is er blij mee", zegt Custers. "Hoe dat in de praktijk gaat uitpakken is een vraagteken. Schamen mensen voor wie de spullen zijn bedoeld om te komen en blijven ze weg? Komen er mensen van buiten die veel willen meenemen? We gaan het zien. Misschien is het eens maar nooit weer, misschien gaan we dit veel vaker doen. Na 14 november weten we meer."

Pilot om spullen gratis van eigenaar te laten wisselen

Regels zijn er nauwelijks. De meest belangrijke is dat alleen inwoners uit Ysselsteyn de tweedehandse artikelen mogen aanbieden. Daarom is vooraf een tafel reserveren bij de dorpsondersteuner verplicht. Een andere verplichting is dat de aanbieder de spullen weer meeneemt die niet zijn meegenomen. "We willen er verder geen werk en extra kosten mee hebben", zegt Custers. "Misschien dat mogelijk andere partijen na de markt de rest van spullen willen meenemen. Daarover denken we
nog na."  


Zaken die 14 november gratis worden aangeboden, zijn speelgoed, kleding, meubels (wel alleen een foto en ze later thuis ophalen), apparatuur, tassen, beddengoed, schrijfspullen, houdbare etenswaren of schoonheidsproducten. Ook is al bekend dat er hier en daar ook nieuwe goederen worden aangeboden.

Dorpsondersteuner Linda Custers is bereikbaar via dorpsondersteuner.ysselsteyn@outlook.com..