Zonnepark van de baan

VENRAY | Aan het getrouwtrek over wel of niet een zonnepark van negen hectare groot op Wüsterveld in Castenray kwam dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een einde. Met vijftien stemmen voor en elf tegen kwam er een streep door het plan van LC Energy. Alleen CDA en D66 stemden voor, de andere zes fracties tegen.


Dat het plan niet voldeed aan de KODE Venray, (door de raad in oktober vastgesteld, met regels  waaraan duurzame energieontwikkelaars aan dienen te voldoen) bleek uiteindelijk het belangrijkste struikelblok. Tussen een zonnepark en woningen moet een afstand van tenminste vijfhonderd meter liggen, meldt de kode. Omdat het LC-park slechts 250 meter van de rand van Castenray ligt, kwamen inwoners in opstand.

De panelen zouden er alsnog kunnen komen als omwonenden akkoord zouden gaan met het omzeilen van de kode-regels. Zo'n 45 bewoners van 25 woningen, gelegen aan de Horsterweg, Matthiasstraat, Tunnelweg en Lollebeekweg, weigerden uiteindelijk in te stemmen. Voor Venray Lokaal, Samenwerking Venray, ProVenray, VVD, PvdA en SP was dat voldoende om de stekker eruit te trekken. D66 was en bleef voorstander van het park.

"Als partij waren wij al eerder akkoord met de minimale afstand van 250 meter", legde D66-raadslid Theo Zegers uit. Omdat D66 de voortgang van de energietransitie belangrijker vindt dan klagende omwonenden, hield de partij voet bij stuk. 

Het CDA twijfelde al op 6 juli van dit jaar, toen dit voorstel ook al op tafel lag. De raad schoof het destijds door omdat wethouder Jan Jenneskens kansen zag op een later tijdstip alsnog de handen van de raad op elkaar te krijgen. Tijdens de laatste commissievergadering vroeg CDA-commissie- en raadslid Leo Philipsen zich af hoeveel omwonenden nee moeten zeggen om het zonnepark niet door te laten gaan. Philipsen kwam dinsdag tot de conclusie dat de omgevingsdialoog zorgvuldig was gevoerd. "Jammer dat nadien toch weer een groep is opgestaan die tegen is. Zo moet je niet met een dialoog omgaan. Daarbij staat 75 procent van de inwoners positief tegenover het zonnepark. Voor ons reden van de kode af te wijken."

Lizzy Bruno (ProVenray) snapte het niet meer. "Ik  ben verbaasd dat het CDA nu wel voor is. Er staat letterlijk in de kode dat omwonenden akkoord moeten zijn." Ook hadden partijen moeite met het feit dat het zonnepark een versterkend effect kan hebben op de al aanwezig zijnde geluidsoverlast van de A73. De zonnepanelen zouden pal langs de snelweg komen liggen.

Wethouder Jenneskens toonde zich teleurgesteld maar was realistisch: "Jammer, maar begrijp het wel. De raad wil aan de energietransitie werken, maar de kode-regels zijn knellend. Ik kan leven met de argumenten die betrekking hebben op de kode die we heel goed moeten gaan evalueren." Die evaluatie komt eraan. Jenneskens pleit nu al voor minder strakke spelregels in de kode. "Anders komen we er niet uit. We hebben veel energie gestoken in de plannen van zeven ontwikkelaars met weinig resultaat."