Wethouder vindt muziekonderwijs in Venray op orde

Venray | Het beeld dat bepaalde groepen in Venray minder in aanraking komen met muziek kan wethouder Chantal Nijkerken niet onderschrijven. Ook dat muziekonderwijs minder betaalbaar zou zijn, herkent ze niet. Dat antwoordde Nijkerken dinsdag tijdens de raadsvergadering op vragen van CDA-raadslid Martijn Direks.


Door Henk Baltussen


Direks vroeg zich af of muziekonderwijs nog wel betaalbaar is in Venray en of actie wordt ondernomen om dat specifieke onderwijs voor groepen met een smalle beurs wel mogelijk te maken. Direks stelde vast dat in Venray het muziekonderwijs nu op een andere leest is geschoeid. Jarenlang was dat in handen van Stichting Kunstencentrum Jeruzalem. Na het verdwijnen hiervan kreeg Cultura Venray hierin een belangrijke rol. Direks stelde ook dat onderzoeken uitwijzen dat het maken van muziek een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van met name de jeugd en op hun persoonlijke groei.


Cultuur in de Klas

Nijkerken onderschrijft de mening van Direks dat muziek een positieve bijdrage levert in de ontwikkeling van mensen. "Dat staat ook in de Kunst- en Cultuurnota die vandaag door de raad wordt aangenomen", zegt Nijkerken, die wat verder op de materie inging. "Als eerste wil een deel van de samenleving muziek consumeren en niet beleven. Mensen met een smalle beurs kunnen daarbij gebruikmaken van verschillende regelingen. We zetten in Venray juist in op muziek met Cultuur in de Klas, met Cultura Venray als spin in het web. Het maken van muziek is een vrijwillige keuze. We zetten in Venray in op kennismaken met muziek. Daarna is het de keuze aan de jeugd. En we zien dat jongeren eigen keuzes maken." De wethouder geeft aan dat voor jongeren er tegenwoordig een breed aanbod ligt van vrijetijdsbestedingen. Nijkerken: "Daar kunnen ze uit kiezen. Het is verder aan de muzieksector om jongeren te verleiden een muziekinstrument te gaan bespelen, te zingen of te gaan dansen."


Bandjes

Nijkerken droeg ook het voorbeeld aan van Music Station, een muziekproject op basisscholen in Venray. "Op de scholen worden bandjes geformeerd met kinderen die instrumenten spelen, zoals gitaren, drums en keybords en ook zang. Op de school De Hommel zijn op die manier drie bandjes gevormd met leerlingen uit de groepen zeven en acht. Na tien weken samen oefenen, treden ze inmiddels samen op. Zo kan er een muzikaal vlammetje worden ontstoken. Maar nogmaals, het is een eigen keuze van de kinderen." 

Op de vraag van Direks hoe muziekverenigingen de coronacrisis zijn doorgekomen, was Nijkerken positief. "Volgens de informatie die wij daarover krijgen, hebben ze dat redelijk goed doorstaan. En de jeugd heeft de muziekexamens allemaal af kunnen werken."