SV en VL: 'Weg met onderscheid tussen politieke partijen'

Venray | Dat de lokale afdelingen van landelijk politieke partijen subsidie van de Rijksoverheid ontvangen, vinden de fractieleiders Tino Zandbergen (Venray Lokaal) en Martin Leenders (Samenwerking Venray) prima. Maar in dat geval moeten de lokale partijen over dezelfde kam worden geschoren, vinden de twee. "Dat gebeurt nu niet", zegt Zandbergen. "En dat moet uit oogpunt van het democratisch beginsel veranderen."


Door Henk Baltussen


Jaarlijks trekt de Rijksoverheid 25 miljoen uit aan subsidie voor politieke partijen. Alleen landelijke partijen die een zetel hebben in de Eerste of Tweede Kamer komen daarvoor in aanmerking. "Indirect profiteren de lokale afdelingen daaraan mee", zegt Zandbergen. "Daar nemen wij nu stelling tegen, omdat het niet democratisch is. Ons standpunt is dat alle politieke partijen aanspraak moeten kunnen maken op een deel van die subsidie of geen enkele: gelijke monniken, gelijke kappen. Nu ontstaat een nog grotere tweedeling en kunnen de lokalen minder investeren in hun jongerenafdelingen, onderzoek, cursussen, trainingen, teambuilding en campagne." 


Spekkoper

In Venray maken op de moment vijf van de acht partijen aanspraak op de extra subsidie: CDA, VVD, D66, PvdA en SP. Volgend jaar komt daar GroenLinks bij. Naast VL en SV vist ook ProVenray achter het net. Die partij houdt volgend jaar op te bestaan. Lokale partijen genereren slechts extra budget door vrijwillige afdracht van raadsleden en wethouders en contributies van leden. Daarbij krijgen alle partijen een bijdrage van de gemeente Venray en een vergoeding per raadszetel. Daarbij is het CDA met negen raadszetels spekkoper. PvdA en SP maken met elk één zetel het minste aanspraak op die vergoeding. 


Niet toevallig

Zandbergen en Leenders stellen dat lokale politieke partijen inwoners laagdrempelig de kans bieden mee te doen in de plaatselijke politiek en nemen ruim de tijd te luisteren naar hun inwoners. "Dat doen zij blijkbaar nét wat beter dan de landelijke partijen", volgens Zandbergen. "Dat blijkt telkens weer uit de verkiezingsuitslagen. Een derde van de Nederlandse raadszetels wordt momenteel ingenomen door een vertegenwoordiger van een lokale partij. In Venray zijn elf van de 27 zetels voor de lokalen. In driekwart van de gemeenten staan de lokalen mede aan het roer."

Via de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF), een landelijk samenwerkingsverband van regionale partijen, willen Leenders en Zandbergen hun standpunt in Den Haag onder de aandacht brengen. Het tijdstip is niet toevallig gekozen. Deze maand vergadert de Tweede Kamer over de wijzigingen in de Wet financiering politieke partijen.