Geen godsdienst meer op scholen

Deken Ed Smeets: 'Band tussen kerk en school doorgeknipt'             

VENRAY | Nu de Venrayse basisscholen (niet die in de dorpen) volgens deken Ed Smeets besloten hebben om het vak godsdienst te schrappen en het niet langer nodig is dat de deken of een van zijn pastoors wekelijks voor de klas staan, beschouwt Smeets de band tussen school en kerk als doorgeknipt. "Godsdienst mag niet meer, het heet voortaan levensbeschouwing. Jammer." Scholenkoepel SPOV is verbaast over de uitspraken van Smeets. 


Door Henk Baltussen


In zijn wekelijkse bijdragen in dorps- en wijkbladen veroordeelt de deken het besluit van de SPOV. "De godsdienstlessen zouden niet meer in het rooster passen", zegt Smeets. "Drie directeuren van Venrayse scholen brachten me op de hoogte. Ik snap het ergens wel. Het aantal communicanten en vormelingen daalt snel. Uit alle scholen in het dorp Venray kunnen we nog maar een groep kinderen halen die meedoet. Op een paar scholen is al geen enkele leerling mee die meedoet.  Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Vorig jaar deden maar drie kinderen van de Kruudwis het vormsel. Maar ik gaf dan toch les aan veertig kinderen en iedereen steekt er zo wat van op. We zijn nu op zoek naar een andere locatie waar de kinderen les kunnen krijgen. Ik vind het te gemakkelijk afgeschaft. We verdwijnen zo verder uit het straatbeeld."

Het wordt allemaal zo kleurloos en oppervlakkig, schrijft Smeets in de wijk- en dorpsbladen. "Kinderen moeten zelf kiezen, zeggen anderen. Welke agenda heeft onze samenleving eigenlijk? We schaffen en doen veel af, maar wat komt ervoor in de plaats, behalve twijfel en onrust? Het lijkt wel alsof we erop uit zijn dat mensen in deze maatschappij de weg kwijtraken en verloren lopen. Pillenindustrie en coaches vieren hoogtij. Geef mij maar de hoogmis." 

SPOV-directeur herkent zich niet in uitspraken deken

Frans Laarakker, per 1 oktober directeur van SPOV, is verbaast over de uitspraken van Smeets. "Ik was niet bij de gesprekken met de deken, maar dit herken ik niet. Het ligt allemaal wat genuanceerder. De scholen blijven gewoon open voor de deken. De katholieke school is geen achterhaald iets. De animo voor de eerste communie en het vormsel daalt. Dat is bij iedereen bekend. Maar dat wil niet zeggen dat we het slot erop gooien. Nogmaals, ik was niet bij de gesprekken, maar ergens in de communicatie is wat misgegaan. Dat ga ik uitzoeken, ik moet eerst weten wat er precies is gezegd toen de directeuren en de deken met elkaar praatten. Dan kan ik hier ook beter op ingaan."