Vanaf links Jordy Wismans, hulpboer Peter en Hans Vollenberg.
Vanaf links Jordy Wismans, hulpboer Peter en Hans Vollenberg. Foto: Henk Lammen

Jordy Wismans zorgboer

Venray | Hij was een pionier in de regio, een van de eersten die begonnen met een zorgboerderij. Na ruim twintig jaar heeft Hans Vollenberg in september het stokje overgedragen aan Venraynaar Jordy Wismans (26). De filosofie van zorgboerderij Boer Hans en de naam van het bedrijf blijven fier overeind: "Hulpboeren moeten hier in een ongedwongen sfeer kunnen werken."


Hans Vollenberg kijkt met voldoening terug op zijn jaren als eigenaar van zorgboerderij 'Boer Hans'. Hij is nu 62 jaar, woont nog steeds in zijn woning pal gelegen naast zijn geesteskindje. Boer Hans ontstond uit een ouderwets, traditioneel boerenbedrijf met scharrelkippen en akkerbouw. Voor Vollenberg niet genoeg, zijn idealistische inslag stond aan de wieg van een nieuwe uitdaging. "Het was mijn ideaal, mensen met een hulpvraag, met een psychische en/of (licht) verstandelijke beperking, een zinvolle dagbesteding te bieden. Opdat ze meer stabiliteit en structuur in hun dagelijkse leven kunnen krijgen. Op mijn manier, ik heb de zorgboerderij altijd gezien als mijn familie. Klaarstaan voor de mensen die hier werken, in een veilige omgeving. En vooral een stukje geborgenheid bieden. Bij Boer Hans is iedereen altijd welkom." De eerste cliënt werd in 1998 verwelkomd, twee jaar later kreeg de zorgboerderij een officieel karakter. De kiem voor het zaadje werd al jaren eerder gelegd. "In 1995 zag ik in een documentaire hoe op een boerderij in Brabant, waar mensen met een verstandelijke handicap aan het werk waren. Aardappelen poten, bezig zijn met de basisdingen van het leven. Met de handen in de grond. Dat vond ik zo mooi."


Hans Vollenberg gaf zijn baan op en stortte zich in het diepe. Van die beslissing heeft hij nooit spijt gehad. In de beginjaren begonnen met 3, 4, 5 hulpboeren per dag, inmiddels uitgegroeid tot een zorgboerderij waar gemiddeld vijftien mensen per dag aan het werk zijn. Met zo'n 30 tot 35 unieke personen die dagbesteding krijgen. Een jaar of zes, zeven geleden ging bij hem de knop om. "Je staat voor een voldongen feit, gaat nadenken over je toekomst, zoeken naar een oplossing. En je wilt meer rust in het leven. Samen met mijn ex-partner zijn we jaren bezig geweest met de vraag 'hoe gaat het verder?'." De oplossing diende zich aan tijdens de carnavalsdagen in 2019, om precies te zijn op de trappen van Schouwburg Venray. Daar liep hij de familie Wismans tegen het lijf. Tien jaar geleden liep Jordy stage bij 'Boer Hans'. "Later had hij er een bijbaantje en deed vakantiewerk. We hebben altijd contact gehouden. We kwamen in gesprek, waarbij een eventuele overname van de zorgboerderij aan de orde kwam. De hele familie zei 'dat doen we'", lacht de 26-jarige Venraynaar. Na een zorgvuldig proces ging Jordy 'sfeer proeven', dagjes werken, kijken en meedoen. In het voorjaar van 2020 werden nog meer spijkers met koppen geslagen, werd een projectplan opgesteld en toegewerkt naar een definitieve overname.

Op 1 september van dit jaar werden de handtekeningen gezet en is Jordy Wismans officieel de opvolger van 'Boer Hans'. Naast hem gaat ook zijn moeder enkele dagdelen per week op de zorgboerderij werken. Hij glundert, de uitdaging om er iets van te maken, spat ervan af. Hij komt als het ware in een gespreid bedje. "Dit is een mooie, stabiele zorgboerderij. Een hele mooie plek om te werken en eigenaar van te zijn." Hij ging niet over een nacht ijs, alvorens hij definitief 'ja' zei. "Ik heb vele gesprekken gevoerd met mijn ouders, me laten adviseren. Daarnaast kan ik altijd terugvallen op Hans, zijn ervaring. Ik zie hem als een soort van familie. Tijdens keukentafelgesprekken kan ik altijd bij hem terecht, dingen bespreken. Dat is een prettige gedachte." Uiteraard gaat hij nieuwe dingen initiëren, zijn eigen ideeën implementeren. "Absoluut", bevestigt de jonge ondernemer. "Zo zijn we nu al zes in plaats van vier dagen open, ook op maandag en zaterdag. Op zaterdag bieden wij dagbesteding aan jongeren met een hulpvraag. Daarnaast wil ik onze cliënten vooral betrekken in nieuwe activiteiten in de wijken. Daar zijn we nu al mee bezig in samenwerking met Wonen Limburg en Venray Bloeit en dat willen we verder uitbreiden. Het belangrijkste is dat de kwaliteit blijft gewaarborgd. Ik ben heel trots dat deze uitdaging op mijn pad is gekomen."

Afbeelding