Kerngroep stopt ermee

VENRAY | De Kerngroep Gezondheidszorg Venray 2.0 houdt op te bestaan. Directe aanleiding is de afgelasting van de conferentie Zorginnovatie door samenwerking die maandag 1 november in het Venrayse gemeentehuis zou worden gehouden. De kerngroep, onder voorzitterschap van Jan-Hein de Wit, werd precies drie jaar geleden opgericht. 


Voor de breed opgezette zorgconferentie hadden zich dertig belangstellenden aangemeld. Voor De Wit en zijn medebestuursleden een te laag aantal om de bijeenkomst door te zetten. Er stonden bijdragen op het programma van vertegenwoordigers van de gemeente Venray, VieCuri, Huisartsen Venray, Zorggroep, Proteion, Pantein en Burgerkracht Limburg. De vragen die aan bod zouden komen waren: Wat is de stand van zaken op het gebied van innovatie en samenwerking om te werken aan een samenhangend netwerk van passende zorg? Wat betekent dit voor de inwoners van Venray en hoe worden ze betrokken bij deze ontwikkeling? Voor de tweeënhalf uur durende conferentie waren groeperingen en instituties uitgenodigd die zich bezighouden met gezondheidszorg in alle facetten. "Het is voor ons duidelijk dat er voor verdere activiteiten van de kerngroep geen basis meer is", zegt De Wit. "Daarbij moet in aanmerking worden genomen dat de kerngroep, bestaande uit vrijwilligers, geen middelen en geen formele zeggenschap heeft. We moeten steeds opereren op basis van goede argumenten in overleg met betrokkenen."

Het congres stond aanvankelijk voor maart 2020 op de agenda, toen nog onder de titel Toekomstige gezondheidszorg in Venray. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten. De Kerngroep Gezondheidszorg Venray 2.0 wierp zich bij de oprichting in 2018 op als karttrekker voor optimale gezondheidszorg in Venray. Een belangrijke aanleiding hiervoor was om het ziekenhuis VieCuri voor Venray te behouden. Samen met De Wit stonden ook Ton Ederveen, Jeanne Hendrix-Verberne, Lilian Keijzer-Bors en Paul Spronken aan de basis van de kerngroep. De Wit: "Het is nu weer aan belangenorganisaties en vertegenwoordigers van zorgverleners en zorgnemers om prioriteiten voor het debat te bepalen en noodzakelijke acties te ondernemen."