Afbeelding
Foto: Albert Hendriks

Schijt aan de Grens geeft voorproefje

Overloon | Het Brabants-Limburgs cultuurfestival Schijt aan de Grens trakteerde de bezoekers afgelopen zaterdag op een voorproefje voor het cultuurfestival in de zomer van 2022. Thema van beide evenementen is Grenzeloos verlangen.


Bij ’t Helder in Overloon was zaterdag veel te beleven. Muziek, kunst, theater en een bijzondere culinaire verrassing. Ook was er een knuffelwand om het geheel af te maken.

Jos van Rens zorgde voor de muziek. Hij is een Limburgse muzikant en verhalenverteller. Dit keer ontroerde hij met de kietelstein, een kiezelsteen uit de Maas die Van Rens al vele jaren geluk brengt. Hij vertelde en zong erover in zijn programma. Daarnaast zorgde Luuk Lenders voor muziek op deels door hem gemaakte instrumenten.

De Limburgse kok Roel Linssen en zijn Brabantse evenknie Bernie Goemans gingen daarnaast de uitdaging aan en creëerden de grensoverschrijdende LimBrasnack, exclusief voor Schijt aan de Grens. Met hulp van acteur Mike Weerts zag de LimBrasnack 23 oktober op ludieke wijze het levenslicht.


Kunst

Natuurlijk mocht de beeldende kunst niet ontbreken. Sharon Slaats en Lobke Cornelissen-de Beer zijn allebei afgestudeerd als kunstenaar en docent aan de opleiding Fine Art & Design in Education. Sharon maakt knuffelachtige objecten van natuurlijke materialen die uitnodigen om tot rust te komen. Lobke werkt juist met de snelle beelden van de moderne (social) media en stelt de vraag wat nou precies kunst is.

Annemarie, Irene en Wilma zijn drie leden van de Beeldhouwgroep Overloon. Ook zij lieten hun werken aan het publiek zien. Ook was werk te zien van Jos Stultjens. Hij zoekt de spanning tussen gladde steensoorten en het ongepolijste van ruwijzer. Een spel van vormen, kleuren en licht leverden de driedimensionale glas-in-loodcreaties van Hanneke ten Haken op.

Ook de jeugd deed een duit in het zakje in Overloon. Kinderen van Josefschool Overloon en Montessorischool Venray beeldden hun ‘Grenzeloos verlangen’ uit op beschilderde stenen. Op briefjes legden ze uit wat voor hen ‘Grenzeloos verlangen’ is. Ook het publiek kon op deze middag stenen beschilderen. Drie schilderessen zaten klaar om iedereen te ontvangen.


Theater

Babette Holtmann nam kinderen tussen 7 en 13 jaar mee op een theateravontuur vol spelletjes en improvisatie, waarbij ze zichzelf konden uitdagen en grenzen verkennen.

Foto: Albert Hendriks.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding