De statige treurwilg kan niet meer gered worden.
De statige treurwilg kan niet meer gered worden. Foto: René Poels

Treurwilg gescheurd

Meerlo | De eerste herfststorm van dit jaar is fataal geweest voor de majestueuze treurwilg op de binnenplaats van de kasteelboerderij ’t Kasteelke in Meerlo. De boom is tijdens de storm gescheurd. Daardoor knapte een enorme grote zware tak met grof geweld af. Het restant van de ruim vijftien meter hoge boom zal het niet redden.


"Een treurig einde, voor een statige boom, die stond ingeschreven in het Landelijk Register van Monumentale Bomen", zegt Jan van Susante de eigenaar van ‘t Kasteelke én de boom. De wilg is in 1938 geplant door de latere gemeenteopzichter van Meerlo Bertus Poels. De toen 25-jarige Bertus woonde met zijn ouders en broers en zussen op ’t Kasteelke. Ze runde daar een gemengd bedrijf. Toen de geboorte van Beatrix bekend werd gemaakt besloot Bertus een treurwilg te planten, midden op de door schuren, poortgebouw en paardenstal omheinde binnenplaats. Hij kon toen niet bedenken dat deze wilg zou uitgroeien tot zo’n majestueuze boom. Met een hoogte van meer dan vijftien meter en een stamomtrek van 450 centimeter gaf de wilg extra cachet aan de omgeving van ’t Kasteelke. In de jaren dat Poels brandweercommandant was van de vrijwillige brandweer deed de boom dienst als drooglijn. Na de brand moesten de slangen worden gedroogd. De brandweer reed destijds meestal even langs café Tante Jet aan de Maas voor een drankje om vervolgens naar ’t Kasteelke te rijden om de natte slangen in de boom te hangen. De wilg staat midden op de route van het Pieterpad die over het erf van ’t Kasteelke loopt. De Beatrix-boom was een geliefde halte voor duizenden wandelaars. Deze treurwilg is wellicht de meest gefotografeerde boom van de regio. Veel bruidsparen lieten zich bij de boom op de gevoelige plaat vastleggen.

Jaren geleden hebben boomchirurgen de boom nog onder handen genomen. Daarna straalde de oude reus als nooit tevoren. Door de jaren heen werd de boom toch nog een zorgenkindje met schimmels en gekwakkel. Tijdens de eerste felle herfststorm knakte de reus. Meerlo treurt om deze ooit zo statige treurwilg.

Afbeelding
Afbeelding