Een deel van de Venrayse gemeenteraad in vergadering bijeen in de raadzaal.
Een deel van de Venrayse gemeenteraad in vergadering bijeen in de raadzaal. Foto: Rikus ten Brücke

Bouwen, bouwen en samenwerken

VENRAY | De gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar en de coalitiebreuk van afgelopen zomer zijn onmiskenbaar van invloed op de plannen die het gemeentebestuur voor komend jaar heeft. Dat valt op te maken uit de Algemene Beschouwingen van de acht fracties, waarvan er sinds de zomer zeven (behoudens CDA) een coalitie vormen. De begroting voor 2022 en de beschouwingen staan voor dinsdag 9 november op de raadsagenda. Die vergadering begint om 18.00 uur, er mag vanwege de coronamaatregelen geen publiek bij aanwezig zijn. Wel is de begrotingsbehandeling te volgen via internet.


Door Henk Baltussen


Hieronder uittreksels van de algemene beschouwingen van zeven van de acht Venrayse fracties. SP Venray had de beschouwingen voor het uitkomen van deze editie van Peel en Maas niet op tijd klaar.

CDA (9 zetels)

De openingszin van de CDA is een spreuk, een wijsheid van de Chinese filosoof Lao Tse die 600 jaar voor Christus leefde: ‘Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf weer helder.’ 

Onduidelijk is of daarmee de situatie binnen de partij wordt bedoeld of het huidige beleid van de de uit zeven partijen bestaande Venrayse coalitie. Die nieuwe coalitie ontstond afgelopen zomer, nadat de CDA-wethouders Jan Loonen en Anne Thielen het veld ruimden en het CDA uit de coalitie stapte naar aanleiding van de Loobeekaffaire.

Over die breuk wil het CDA niet veel meer kwijt. Wel geeft CDA aan dat de afgelopen zomerperiode gebruikt te hebben voor zelfreflectie en de blik op de toekomst te richten. Toch wil CDA-fractievoorzitter Toon Loonen in deze beschouwingen nog wat kwijt: "We zien steeds vaker dat bepaalde groepen in Venray worden geframed, zonder dat er goed onderzoek naar is gedaan. Er worden veelal aannames gedaan die kant noch wal raken, dat vinden wij jammer. Hierdoor creëert ook de politiek in Venray polarisatie en komen de verschillende groepen in Venray steeds verder uit elkaar te staan. Wij roepen op tot samenwerking."


Wie hiermee worden bedoeld, wordt niet duidelijk. Het CDA vindt het jammer dat de collegeplannen wel erg summier zijn en dat veel lastige keuzes worden doorgeschoven tot na de verkiezingen van maart volgend jaar: ‘Het zou een zeer slechte zaak zijn als het huidige college geen moeilijke en duurzame beslissingen durft te nemen.’ Als voorbeeld geeft het CDA aan besluitvorming over huisvesting arbeidsmigranten en grote zonneparken. Daarnaast wil het CDA van het college onder meer weten wat de stand van zaken is rond het Venrays Museum is, de partij wil 250 woningen per jaar in Venray bouwen, wil de landbouwsector verder verduurzamen, is tegen onteigening van veebedrijven en wil geen grote windmolens in Venray. En wat de renovatie van de N270 bij Leunen (Via Venray) betreft: omdat het viaduct over de Leunseweg intact blijft vat het CDA het plan op om daar de Poort van Venray te maken. Dat houdt in dat de  op- en afritten ‘een lust voor het oog moeten worden.’ Het CDA zegt een Venrayse kunstenaar op het oog te hebben die daar leuke ideeën over heeft.

D66 (3)

Hebben jullie dat ook…is de frequent terugkomende zin die de Venrayse democraten gebruiken in hun Algemene Beschouwingen: Hebben jullie dat ook…dat oude en vastzittende ideeën losgeweekt raken en nieuwe wegen ingeslagen worden; dat een groot deel van de mensen in onze omgeving diezelfde beleving hebben en staan te popelen om die verandering door te zetten; dat een verarming van de culturele beleving en een terugloop van de kwaliteit van onze leefomgeving geen goede ontwikkelingen zijn; dat alles toespitsen op productiviteit, effectiviteit en financieel resultaat moet minderen moet; dat de invulling van bedrijfsterreinen anders moet en met andere ogen moet worden gekeken naar het gebruik van het landelijk gebied; dat de Venraynaren sinds de coronacrisis veel meer aandacht voor en behoefte aan een gezonde en prettige leef- en werkomgeving.


Nu het Raayland College andere wegen inslaat vindt D66 het tijd voor nieuwe schoolconcepten, zoals huiswerkbegeleiding, multimedia lessen, fysiofitness, sportcoaches, mindfullness voor kinderen of een orthodontist.


In 2050 heeft Venray geen fossiele brandstoffen meer nodig voor de energievoorziening, is de afspraak. Maar volgens D66 is het een illusie te denken dat Venray als gemeente volledig zelfvoorzienend kan worden in zijn energiebehoefte. Grote stappen kunnen volgens D66 op het gebied van energieopwekking alleen worden gezet door regionale samenwerking, zoals Energielandgoed Wells Meer. En wat het buitengebied betreft: D66 wil dat de veehouderij schoner wordt gescheiden van burgerwoningen. En geen grootschalige bedrijvigheid in lege boerderijen. Dat hoort volgens D66 thuis op een industrieterrein waar geen plek meer is voor logistieke hallen. D66 constateert dat de samenwerking tussen de zeven coalitiepartijen vanaf het begin (afgelopen zomer) gelijkwaardig, verantwoord en transparant is. Die bestuursvorm wil D66 na de raadsverkiezingen in maart voortzetten.

ProVenray (2)

De fractieleden Joep Gielens en Lizzy Bruno constateren dat sinds afgelopen zomer een frisse wind door het gemeentehuis waait. Dat heeft volgens PV alles te maken met de gronddeal van de teruggetreden wethouder Jan Loonen die drie punten de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt. "Daarmee is het vertrouwen van mensen in het gemeentebestuur ondermijnd", stellen de twee. "Het CDA vindt het wekken van de schijn van belangenverstrengeling blijkbaar prima. In de nieuwe raadsperiode moeten partijen niet gaan samenwerken met fracties die wegkijken bij het ondermijnen van vertrouwen in de politiek", stellen Gielens en Bruno in de laatste beschouwingen van ProVenray dat niet meedoet aan de komende verkiezingen en ophoudt te bestaan. Een van de meest dringende zaken, wat ProVenray betreft, is het vaststellen van wat we precies wordt verwacht van een omgevingsdialoog met betrekking tot nieuwe ruimtelijke plannen zoals zonneparken. "We hebben bij diverse plannen gemerkt dat initiatiefnemers hier, op zijn zachtst gezegd, zeer verschillend invulling aan geven. We merken dat de omgevingsdialoog op dit moment soms ronduit als een farce wordt ervaren." En PV wil dat handreikingen worden gedaan aan initiatiefnemers die arbeidsmigranten willen huisvesten, maar die geen werkgever zijn.  PV is voorstander van een klimaatpark op de Spurkt, een kleinere veestapel en verbetering van de luchtkwaliteit.

PvdA (1)

Fractievoorzitter Henk Bisschops erkent dat het dit keer een beleidsarme begroting betreft. Vrij logisch, vindt de PvdA’er die duidt op de gemeenteraadsverkiezingen maart volgend jaar. Op financieel vlak zijn er wat onduidelijkheden, constateert Bisschops, "Maar dat is ook voor een groot deel te wijten aan het feit dat in Den Haag geen knopen worden doorgehakt. De PvdA is voorzichtig optimistisch.” 

De ’stilte in Den Haag’ is volgens de PvdA ook de oorzaak van de financiële onduidelijkheid binnen het sociaal domein in Venray, waar zo’n beetje de helft van de begroting naar toe gaat. Maar de PvdA is duidelijk over de zorguitgaven: ‘Venray moet ook in de toekomst de zorg leveren die onze burgers nodig hebben. Ook als dat betekent dat mogelijk andere ambities van het college moeten worden bijgesteld.’ 

Ook over de nieuwe ziekenhuisvoorziening van VieCuri in Venray is Bisschops niet gerust. “Het is voor ons volstrekt onduidelijk welke van de huidige taken voor het nieuw te bouwen ziekenhuis overblijven. We weten wel al wat er gaat verdwijnen (operaties en zorgvoorzieningen), maar wat uiteindelijk overblijft is voor ons niet helder.” En met e-health, digitale zorghulp, is het volgens de PvdA oppassen geblazen: 'De vraag is of voor de ouderen deze digitale toepassingen juist een extra drempel vormen?' Ook wil Bisschops weten hoe het staat met de woonbehoeftepeiling in Venray en ook de arbeidsmigranten moeten daarin worden meegenomen. En bedrijventerreinen moeten alleen nog worden ontwikkeld voor Venrayse bedrijven. Daarbij hebben de zeven coalitiepartijen volgens Bisschops de intentie om het Samenwerkingsverband tot aan de verkiezingen in maart vol te houden. "Wij hebben daar het volste vertrouwen in." 

Samenwerking Venray (4)

De vier raadsleden stellen in de beschouwingen vast dat In de raad van Venray over en weer harde woorden gevallen naar aanleiding van onder meer de Loobeekaffaire. 'Wonden worden gelikt en de verdeeldheid tussen politieke partijen door het uitvergroten van 'hun en wij' lijkt groter dan ooit.' PV wil met alle fracties verder, ook met het CDA. 

Wat betreft woningbouw moeten woningcoöperaties de verplichting krijgen om ook in de kleine dorpen huizen te gaan bouwen. Als enige stelt SV vast dat ook dit jaar ongedierte en plagenbestrijding onbenoemd is gebleven in de programmabegroting. 'Wij wijzen er nogmaals op dat een schone en bijgehouden omgeving essentieel is voor ieders gezondheid en veiligheid. Overlast door bevers, zwarte rat, wolven, wilde zwijnen is niet eens benoemd en hoe de overlast te beperken staat nergens te lezen.' Samenwerking Venray blijft een tegenstander van het aanleggen van zonneparken op landbouwgronden en meldt dat de Kode Venray (document waarin regels staan voor het ontwikkelen van duurzame energie-projecten) niet goed wordt ingezet. Dus niet volgens de zonneladder die onder andere de provincie voorstaat. Deelnemen aan het megaproject Wellsmeer is voor SV geen optie.

SV vraagt van het college ook aandacht voor beheer en presentatie van het Venrays cultureel erfgoed. Kwartiermakers zijn volop bezig om de nieuwe organisatie vorm te geven. Dat moet volgens SV zorgvuldig gebeuren. 'Er moet worden geluisterd naar ‘het veld’ en dat zijn niet alleen de huidige ‘bewoners’ van de Borggraaf.' Daar zijn nu onder ander Venrays Museum en de VVV ondergebracht. SV laakt de juridische constructie die ooit gekozen is bij het opzetten van Venray Bloeit. 'Dat is ons al jaren een doorn in het oog. Wij onderschrijven nut en noodzaak van deze organisatie, maar in een onafhankelijke stichting is wat ons betreft geen plaats voor een prominente rol van een lid van het college van B en W. Al is het maar om te voorkomen dat de rollen van subsidieverstrekker en -ontvanger door elkaar kunnen gaan lopen.'

Venray Lokaal (5)

VL geeft aan dat het vertrouwen tussen overheid en burger de laatste jaren is weggeëbd en dat dat weer moet worden herwonnen en dat dit een speerpunt moet zijn binnen het college: 'Klachten van inwoners moeten goed worden afgewogen en afgewerkt. Nu de gemeente in 2022 verantwoordelijk wordt voor beschermd wonen en de verplichting is opgelegd tot regionale samenwerking zullen we zeer alert moeten zijn.'

VL wil dat op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg, Venray terug op de kaart moet. Met een vernieuwde multidisciplinaire aanpak moet Venray een voorbeeld zijn voor (jeugdgezondheidszorg in Nederland. Met het binnenhalen van nieuwe gezondheids- en zorginstellingen en zorgopleidingscentra kunnen nieuwe mensen naar Venray worden getrokken. Mensen met een baan in de zorg gaan op die manier een duurzame verbinding aan met onze gemeente.' 

VL wil dat Venray het voortouw neemt bij het ondersteunen van initiatieven om arbeidsmigranten voor de gezondheidszorg legaal en arbeidsrechtelijk naar hier te halen. Daarvoor moet een werkgroep worden ingesteld.

Om de woningbouw te stimuleren opteert VL voor een deltaplan. In het kort komt dat neer op voorrang geven aan sociale huurwoningen, kleinere wooneenheden en levensloopbestendige woningen en particulieren meer mogelijkheden om op eigen terrein te bouwen. Daarbij moet minder moeilijk worden gedaan over aanpassen van bestemmingsplannen en verruiming van regelgeving en snellere vergunningverlening. Daarbij moet de gemeente minder bang zijn om gronden aan te kopen voor woningbouw.


Wat de energietransitie betreft, daarbij moet volgens VL over grenzen heen worden gekeken. Zoals bij Wellsmeer het geval. De partij meldt in dat kader dat er plannen zijn voor energielandschappen bij Ysselsteyn en het nabijgelegen Brabantse Deurne. Over biogascentrales valt als het aan VL ligt niet meer te onderhandelen: 'Er zijn inmiddels genoeg studies bekend die aangeven dat daarmee het paard achter de wagen wordt gespannen.'

VL zegt in toenemende mate klachten te krijgen van inwoners aan de centrum-ring (zoals Raadhuisstraat, Julianasingel en Langeweg over veel te hard rijden. De fractie vraagt zich af hoe het college denkt over snelheidsbeperkende maatregelen op dat traject of het invoeren van dertig kilometer per uur als maximum snelheid. 

VVD (1)

Evenals bij de meeste partijen heeft bij VVD Venray woningbouw een stipnotering. Vooral aan betaalbare huur-, starters- en levensloopbestendige woningen is in Venray een gebrek, stellen de Venrayse liberalen. 

Van het college willen de VVD-raadsleden Bas Künen en Harrie van Oosterhout van het college weten hoeveel woningen de komende jaren worden gebouwd en welk afspraken hierover zijn gemaakt met woningcoöperatie Wonen Limburg. 

De Venrayse liberalen willen dat het proces om te komen tot een dertig hectare groot bedrijventerrein, na het afschieten van de Spurkt, doorgaat. Dat mag van de VVD ook op de Spurkt, maar wel nadat daarover goede afspraken zijn gemaakt over onder meer kavelgrootte, groen en dat het voor Venrayse bedrijven is bestemd. 

De VVD wil dat haast wordt gemaakt met de energietransitie maar constateert ook dat veel initiatieven sneuvelen door weerstand onder de bevolking. De VVD wil af van de NIMBY-gedachte (not in my backyard) bij de inwoners. 'We moeten kijken naar wat wel mogelijk is in de achtertuin.'

Voor VVD Venray is het op orde houden van het financiële huishoudboekje een speerpunt. Want dat iet er op de langere termijn er onder de streep steeds roder uit, stellen de liberalen vast.